Почистете внимателно четката за глазура

Много домашни майстори поставят четки за глазура и лак в кофа с вода, след като са готови, за да предотвратят изсъхването на остатъците от лак и глазура. Други методи за почистване на висококачествени четки, които теоретично могат да се използват дълго време, могат не само да бъдат по-ефективни, но и значително по-щадящи.

Общи методи за професионално почистване на четки за глазура

Когато почиствате четки за глазура или боя, първо трябва да се прави не толкова разлика между различните видове четки, а по-скоро между използваните глазури. Глазурите на водна основа могат да се почистват със следните средства, например:

  • търговски сапун
  • силно разреден омекотител
  • Течност за миене на съдове
  • Паста за миене на ръце

За да изключите рисковете за здравето, поставете ръкавици за еднократна употреба, когато почиствате четката за глазура и след това внимателно масажирайте пастата за миене на ръце в четините, например. След това изплакнете четките под течаща вода и повторете процеса, ако е необходимо. Ако сте използвали четката си за нанасяне на глазури на основата на разтворител, можете да ги почистите отново с терпентин, бял спирт или специални почистващи препарати за четки.

Това ви спестява перилен препарат

Средства като терпентин трябва да се използват само в добре проветриви помещения или на открито поради изпаренията, които понякога могат да се образуват. Те не трябва да влизат в околната среда и не са точно евтини за закупуване. Ето защо има смисъл да се използват такива ресурси възможно най-пестеливо. Един от начините да направите това е да съхранявате използваното средство за почистване на четки в буркан. Ако ще се почистват четките за глазура, те първо могат да се накиснат в тази чаша и след това да се изтрият с кухненска хартия. След това ги измийте в друг буркан с прясно почистващо средство. Веднага щом стъклото с течността „чистач“ стане доста мътно, то става стъклото за „предварително почистване“ и почистващият агент от втората чаша се изхвърля професионално. В допълнение, четките не винаги трябва да се измиват незабавно между няколко нанасяния на глазура в сравнително бърза последователност, ако увиете четините херметически с фолио или найлонов плик и гумена лента.

Изсушете внимателно четката за глазура

За да се запази качеството на висококачествените четки в дългосрочен план, те не само трябва да бъдат внимателно почистени, но и правилно изсушени. Можете да поставите четките например с четина в чаша или кофа. Много четки също имат малка дупка в дръжката си. Така че мазната четка може да се окачи свободно и четините не се огъват при сушене.