Дъбов паркет през целия живот

Дъбовото дърво, което е много променливо с различния си вид, се предлага във всички ценови диапазони и паркетни модели. Общото между всички видове дъб са добрите свойства за паркет. Дъбът е стабилен, устойчив на абразия и при мокри или студени условия почти не се подува или свива.

Рустик изглежда по-евтино

Изявената стабилност и издръжливост правят дъба, освен че се използва като паркет, и често и популярен материал за поддържащи греди и бъчви за вино. Тяхната изключително твърда сърцевина образува паркет, за който много производители дават гаранция за цял живот.

  • Прочетете също - съвети за омазан дъбов паркет
  • Прочетете също - Ръководство за закупуване на буков паркет
  • Прочетете също - Общ преглед на цената за паркет от орех

Най-евтините дъбови дървета са предимно необработени сортове с голям брой възли и рустикална текстура. Този отличителен външен вид е особено ценен от много фенове на паркет и те са специално закупени. При малки паркетни подове като мозаечен паркет с кубичен модел дори изразените текстури не са оптически доминиращи.

Масивният дъбов паркет е най-евтиният като вертикален ламелен паркет, известен още като индустриален паркет. Дъбовите летви се получават при производството на мозаечен паркет като дървени отпадъци и притежават всички свойства на по-висококачествени класове.

По-ценно е старото дърво

Паркет от дъб струва между малко над десет евро до над сто евро на квадратен метър. Мястото на произход на дъбовата дървесина от ствола е определящо за цената. Средната височина на дъбовете, растящи в гората, е малко под четиридесет метра. На дължини на стволовете от десет до 15 метра дървото развива безвъзел и фино изтеглена сърцевина, която се смята за най-финия дъб.

Възрастта на дървото или дървото е друг критерий за красота и изразителност на паркет, изработен от дъб. В някои случаи се отсичат дъбове на възраст до няколкостотин години, особено като фурнирни дънери - на техническия език „прибрани“ - и много кубически метра от най-добрия дял от сърцевина постигат цени от над десет хиляди евро на квадратен метър.

Сушене и обработка

Както паркетните подове от масивен дъб, така и многослойните паркети с износен слой от дъб се предлагат във всички ценови диапазони и в голямо разнообразие от външен вид. Решаващо за качеството е професионалното сушене с години и добрата обработка със сглобяем паркет или многослойна структура.

Съвети и трикове Най-малкото слабо място в дъбовия паркет е самото дърво. Носещите слоеве, които са твърде меки, неадекватно залепване или остатъци от белина в евтини стоки от Азия, са рисковете по отношение на експлоатационния живот и издръжливостта.