Изхвърлете LED лампите - как да го направите правилно

Отново и отново има несигурност относно това къде можете да изхвърлите LED лампите и дали има причина за определен метод за изхвърляне. Можете да разберете подробно в тази статия дали LED лампите могат просто да се изхвърлят в битовите отпадъци и дали изхвърлянето е опасно.

Опасност от LED източници на светлина

По принцип LED лампите - за разлика от енергоспестяващите лампи - са безвредни и нетоксични. Следователно специалното изхвърляне не е задължително поради опасни причини.

  • Прочетете също - LED лампите са дефектни след кратко време
  • Прочетете също - Вградена LED лампа счупена - какво да правя?
  • Прочетете също - LED вместо халоген?

Ако изхвърлите LED лампа в битовия боклук, това е нарушение, но ще бъде n (с енергоспестяващи лампи, от друга страна, рискувате глоба до 400 евро за една лампа, за няколко лампи може да бъде до 1.000 EUR). Това обаче не се отнася за крушки или халогенни светлини, а само за енергоспестяващи лампи и флуоресцентни лампи.

Класификация на LED светлините

Според закона LED лампите не се броят като източници на светлина, а като Електрически уреди. Следователно разпоредбите на Закона за електрическото и електронното оборудване (ElektroG) се отнасят до изхвърлянето.

Следователно, както и други стари електрически устройства, светодиодите не трябва да се изхвърлят с битовите отпадъци по предназначение.

Система за рециклиране на LED светлини

Тъй като LED светлините съдържат голям брой материали, които могат да бъдат използвани повторно, събирането им също има голям смисъл по екологични причини. По този начин ресурсите се запазват и изхвърлянето е наистина екологично.

С Лек цикъл В Германия е създадена национална мрежа за събиране, към която без проблеми могат да бъдат предадени по-големи количества (над 50 броя). В момента има около 9 в цялата страна.000 пункта за събиране, които могат да бъдат намерени на уебсайта на инициативата (търсене на пощенски код).

Изхвърляйте светодиодите правилно

Има няколко опции за изхвърляне:

  • Центрове за рециклиране
  • Специално маркирани пунктове за събиране в търговията с електрически уреди (дилърите понякога са задължени да вземат обратно стари устройства)
  • в пунктовете за събиране на Lightcycle

Изхвърлянето е безплатно във всеки случай. Понастоящем изхвърлянето на битови отпадъци не е наказано, но не е разрешено от закона. Определено трябва да се въздържате от това.

Съвети и трикове Просто съберете всички нефункционални светодиоди в отделна кутия и направете бележка, за да ги вземете със себе си следващия път, когато посетите магазин за електроника, и ги изхвърлете там. Там можете да изхвърляте и стари батерии. Така че вие ​​убивате две птици с един камък и не губите време. Можете обаче да изхвърляте електрически крушки в битовите отпадъци без никакви проблеми.