Боядисвайте глинена боя върху емулсионна боя? Кои основи са подходящи?

Глинената боя е естествена и здравословна боя, която е отворена за дифузия за голямо разнообразие от стени и тавани в интериора. Но върху кои основи всъщност може да се приложи този цвят?? Работи и върху емулсионна боя?

Важни свойства на глинената боя

Глинената боя е много популярна на закрито за боядисване на основи от глина или варова мазилка. Но боята се използва все по-често и в строителството на гипсокартон, например върху панели от гипсови влакна или гипсокартон. Естествената боя се използва от дълго време за проектиране на стени, особено върху варова или глинена мазилка. Цветът е с много ниска миризма и има естествен бял оттенък, който идва от бялата глина, известна още като порцеланова глина. Цветът може да се използва в цялата жилищна площ и може да бъде оцветен, за да се постигне желаният нюанс. Боята не трябва да се използва само в зоните на баните или в зоната с водни пръски.

  • Прочетете също - Боядисвайте емулсионна боя върху латекс - възможно ли е?
  • Прочетете също - Инструкции: Как да нанесете емулсионна боя върху стената без ивици!
  • Прочетете още - Може ли емулсионната боя да се рисува върху дърво?

Може ли глинената боя да се рисува и върху емулсионна боя??

Всъщност глинената боя може да се използва върху голямо разнообразие от повърхности, включително следното:

  • Гипсови, варови и циментови мазилки
  • Woodchip
  • бетон
  • измазан гипсокартон
  • върху стари бои, направени от емулсионна боя

Старите покрития от латекс или маслена боя обаче не са подходящи като основи. Проблеми могат да възникнат и във влажни мазета, ако слоят боя пада след кратко време. Тук първо трябва да осигурите стабилна повърхност, преди да можете да нанесете глинената боя.

Как се обработва боята

Глинената боя може да се обработва по най-различни начини. Може да се нанася с валяк, но също и с четка или пулверизатор. Тя трябва да бъде само чиста, стабилна и суха повърхност, върху която се нанася боята. Това е единственият начин да се осигури адекватна адхезия към основата. Както при другите видове бои, боядисването се извършва чрез първо почистване и изсушаване на повърхността и докосване на всякакви повреди. Това се отнася и за стени, върху които вече е нанесена емулсионна боя. Този субстрат също трябва да бъде предварително обработен първо, например чрез запълване на пукнатини или дупки и след това шлайфането им до получаване на гладка повърхност.