Глинената мазилка има предимства и недостатъци

Като един от най-старите строителни материали в историята, глинената мазилка се радва на възраждаща се популярност и търсене от известно време. По-специално, неговите свойства по отношение на вътрешния климат, чистотата на въздуха в помещенията, екологичната безвредност и повторната употреба убеждават много строители, реновисти и реновисти.

Общи свойства в сравнение с мазилка от Париж и вар

При нова сграда или ремонт възниква въпросът дали трябва да се избере варова мазилка или глинена мазилка. По отношение на строителната физика, видовете минерална мазилка се различават първо по типа на настройката. Докато глинената мазилка изсъхва изключително във въздуха, гипсът и варът се свързват хидравлично чрез интегриране на вода. Следователно глинената мазилка винаги остава водоразтворима и може безопасно да се използва само самостоятелно на закрито.

  • Прочетете също - глинен мазилен субстрат: характеристики и подготовка
  • Прочетете още - Свойствата на глинената мазилка и варовата мазилка
  • Прочетете също - глинена мазилка: ръководство

Както глинената, така и варовата мазилка се предлагат като завършени мазилки. Към сместа трябва да се добавя само вода в съответствие с инструкциите на производителя. Нивото на трудност при обработката е сравнима. Глинената мазилка също може да бъде направена изцяло от вас, ако имате технически опит.

Влияние върху вътрешния климат

Решаващото предимство на глинената мазилка е нейната огромна способност да съхранява влагата и да я отделя отново. Никоя друга мазилка няма по-висока абсорбция. Следните предимства на глинената мазилка трябва да бъдат преценени спрямо неблагоприятните свойства при планирането:

Предимства на глинената мазилка Недостатъци на глинената мазилка
Свързва замърсителите Не е фунгицидно
Многократно Не е водоустойчив
Висок обмен на влага Едва ли изолира
Незапалим Нестабилност при сондажа
Лесен за ремонт Може да се използва само вътре
Средна обработка
Екологично
Втвърдяване по въздух
Добра топлопроводимост
Свързва миризми
Алегория

Ремонт и повторна употреба

Неговата водоразтворимост прави глинена мазилка по принцип на безкрайно често използваем материал. Щетите и пукнатините могат да бъдат ремонтирани чрез стена и отново пълнене.

Като външна мазилка на фасадата, глинеста мазилка е използваема само ако е защитена срещу влага и валежи. Това може да стане чрез смесване или запечатване, но това влияе на повечето предимства на чиста глина.

Съвети и трикове като изолация, глинената мазилка едва работи, поради което те или трябва да се прикрепят допълнителен изолационен слой под мазилка или митоматични естествени вещества, като протеин, съдържащи вещества, растителни влакна, германско, косъм за животни или целулоза могат да бъдат добавени. Възможността за пестене на топлина може допълнително да се използва за климатик за добро помещение.