Ако е възможно, запечатайте глинената мазилка само така, че да е пропусклива за дифузия

Свойствата и ползите от глинената мазилка противоречат на запечатването. Глината може да развие своя климатичен и почистващ ефект само когато е отворена за дифузия. Има някои естествени средства, които могат да се използват за обработка на повърхността на мазилката, без да се предотвратява дифузия. Глинените бои също са подходящи за частично запечатване.

Малко свойства остават с херметично затворено уплътнение

Поради чувствителността си към валежи и пръски вода, глинестата мазилка не е подходяща за външна употреба и като вътрешен мазилков материал, ако водата удари директно повърхността. В дневните мазилката не е толкова устойчива на износване, колкото другите видове вътрешни мазилки.

  • Прочетете също - глинена мазилка: ръководство
  • Прочетете също - възможни приложения за глинена мазилка в банята
  • Прочетете още - Поправяне на глинена мазилка чрез добавяне на вода

Някои производители предлагат уплътнения, които могат да отстранят този недостатък. Така нареченото водно стъкло може да се пръска върху него като прозрачна кожа. Херметичният слой запечатва глинената мазилка като боя. Това неутрализира повечето предимства на глинената мазилка. Остават следните свойства:

  • Цветът на глинената мазилка
  • Отчасти ефектът на съхранение на топлината на слоя мазилка
  • Евтината цена на суровината

Всички свойства, свързани с климатичния ефект в помещението и пречистването на въздуха, не се прилагат след херметичното уплътнение.

Отворени алтернативи на дифузия

За да се премахне лекото изтъркване на повърхността на глинената мазилка, лененото масло може да се използва като идеален уплътнител. Лененото масло трябва да бъде избрано чисто и сурово. Лакът винаги съдържа разтворители, които имат същия ефект като другите уплътнителни уплътнения.

За да се "фиксира" или оцвети повърхността на глинена мазилка, може да се нанесе глинена боя. Той е дори по-тънък от валцована мазилка от глина. Когато се обработва в многослойна технология, моделът на слоя, който става все по-тънък, може да се следва:

1. Смесете скритата мазилка с кремообразна текстура, ако е необходимо с армировка от влакна
2. Използвайте завършващ слой за валцоване със среден вискозитет
3. Нанесете запечатващ горен слой с глинена боя на водна основа

Предвид разликите във вътрешните мазилки, изборът на глинена мазилка трябва да бъде внимателно обмислен. Във влажна среда като мазе, глинената мазилка може да премахне типичните мазета ug. Ако в зидарията има прекалено много влага, евентуално съчетана с цъфтеж, трайността не винаги е гарантирана.

Съвети и трикове Когато вземате решение за глинена мазилка, трябва да имате предвид напрежението върху мазилката. Силно използваните стенни повърхности, като например в стълбищни клетки или входни зони, не винаги са подходящи за използване на глинена мазилка.