Отстранете глинената мазилка само ако е силно повредена

Много стара глинена мазилка може да е станала ронлива, особено по ъглите и ръбовете на прозорците и вратите. Ако не трябва да се прилага напълно различна мазилка, отстраняването е ограничено до хлабавите повърхности и места. По принцип глината може да се разтвори отново с вода. В допълнение към частичното демонтиране, това се отнася и за цели повърхности на стените.

Мократа мазилка от чиста глина е като нова

Сред специфичните свойства на глинената мазилка, освен ефекта върху въздуха в помещението, особено предимство е рециклируемостта на материала. Глината като свързващо средство не е водоустойчива и следователно не е защитена от валежи и пръски вода.

  • Прочетете също - глинена мазилка: ръководство
  • Прочетете също - допирайте глинената мазилка само с вода и свежа глинеста мазилка
  • Прочетете също - Съвети за вътрешна глинена мазилка

Този факт може да се използва директно за обновяване или премахване от стената. По принцип глинената мазилка може да бъде върната до течна консистенция чрез силно поливане. Ако маркуч за вода се държи на стена, измазана с глина, всичко, което се изисква след кратко време, е механично отстраняване с мистрия или ръчна лопата.

Проверете водата и замърсяванията

Работните стъпки като шлайфане на мазилки за стени са напълно елиминирани. В най-трудните случаи дебели слоеве мазилка могат да бъдат противодействани с чук и длето след накисване и накисване.

Най-голямото предизвикателство при премахване на глинеста мазилка е организацията на отстраняването и, ако е необходимо, доставката за рециклиране. Няколко стъпки за подготовка помагат да се запази ясно строителната площадка:

  • Подгответе достатъчно материал за свързване на оттичаща се вода (парцали, кърпи, швабри, почистващи кофи, купи)
  • Осигурете контейнери за пълнене на разхлабената и отстранена глинеста мазилка (найлонови торби, кофи, купи)
  • Щедро покрийте подовете под стените с абсорбираща брезент или пластмасова покривка (юта, стар текстил, кърпи, в случай на покритие, планирайте дренажни пътеки и поставете водосборния материал)

Мократа глинеста мазилка обикновено се отстранява от стената на жилави бучки. Инструменти като лопати, лъжички и миски помагат за преместването на старата мазилка в предоставените контейнери.

Отбележете чистотата на материала

Гипсът и варът не се съчетават добре с глина или само в ограничена степен. По време на отстраняването всички чужди вещества трябва да се отделят от глината. По-специално, старите покрития с различни цветове трябва да бъдат отделени от остатъчната глина, ако ще се използва отново.

Съвети и трикове В почти всички случаи на стара глинеста мазилка е достатъчно да я поправите частично и евентуално да нанесете свежа горна мазилка от глина.