Направете глина тухла - така работи

Глината е една от най-старите строителни материали на човечеството и глинеста тухла се връща към неолита. Дори и днес, глинените тухли все още могат да се използват в много области като строителен материал. Как да направим кал тухли и кой метод за производство е подходящ за себе си, прочетете тук.

МЕТОДОВЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО

Традиционно глинените тухли се пресоват във форми и се сушат на слънце. В зависимост от естеството на глината и добавките, сушенето често се извършва на сянка, така че глинените тухли да не се напукат.

  • Прочетете също - Рязане на тухли
  • Прочетете също - Тухлите струват това
  • Прочетете още - Приготвяне на вода без вар

Днес кирпичените тухли могат да бъдат направени по три различни начина:

  • в така наречения процес на ръчно покритие
  • в процеса на пресоване
  • в процеса на екструдиране

При метода на ръчно рисуване и при метода на пресоване глината (възможно обогатена с инертни материали) се пресова в дървена форма. След това повърхността се отлепва и формата се отстранява - тогава глинените блокове могат да изсъхнат.

В процеса на екструдиране глинените тухли се изрязват автоматично от предварително създадена нишка и след това се поставят да изсъхнат.

Направете сами глинени тухли

За да го направите сами, трябва да внесете малко чувство и малко желание да експериментирате. Глината първо трябва да бъде "накисната" (напоена с вода), което е най-добре да се направи за една нощ. След това можете да „направите глината постна“ с определени добавки (това означава да намалите количеството глина

Преди да го натиснете във формите (можете да го направите сами от дърво, обърнете внимание на пролуките), глината трябва да бъде месена старателно. Машините за месене на тесто също са подходящи за това. От друга страна, бетонобъркачки не трябва да се използват за това.

Колко инертна глина може да понесе винаги зависи от конкретния инерт и точния състав на глината. Традиционните инертни материали са

  • Вода (просто разредете глинената смес)
  • Люспи
  • ситно нарязана слама
  • Животински косми

Много по-лесно е, ако закупите готов смес от глина от земна строителна компания. Тези готови хоросани трябва само да се смесват с вода и вече съдържат инертни материали в достатъчно количество.

В много случаи е възможно и доставяне на глина с влажна земя; не е необходимо тя да се опакова или изсушава преди обработката. Разходите, разбира се, са много по-високи, отколкото ако сами копаете глината

Съвети и трикове В Албания традиционните къщи не само се строят от "земя ", но и просто се измазват отвътре и отвън с нея. Този метод на земни работи е широко разпространен в страната от векове и тъй като е евтин и много екологичен, все още се използва днес в още по-модерни сгради. В момента тя отново преживява съживление.