Лека мазилка като мазилка с ниска насипна плътност

Мазилката, която има относително ниска насипна плътност, се нарича лека мазилка. Той е много подходящ за шпакловане на силно изолирани повърхности и в зависимост от вида може да се използва отвътре и отвън. Има различни варианти, които могат да се използват както като скрита, така и като довършителна мазилка и за двете области на приложение. За какво в крайна сметка се използва леката мазилка зависи от компонентите, от които е направена.

Какво е лека мазилка?

Така наречената лека мазилка е минерално свързана мазилка с относително ниска насипна плътност, междувременно около 600 и 1300 kg / m³. Съдържа както минерални, така и органични инертни материали, които често се наричат ​​леки инертни материали. Съдържа свързващ агент под формата на цимент, вар или гипс в лек пълнител. Смесва се с вода и, ако е необходимо, с някои добавки. Ето някои свойства на материала:

  • Прочетете също - Какво да правите, когато мазилката се разпада
  • Прочетете също - Как да поправите пукнатини в мазилката в няколко стъпки
  • Прочетете още - Обемна мазилка като плътна мазилка за сутеренни стени
  • Можете да спестите 10 до 20 процента от разходите за обработка в сравнение с конвенционалните материали.
  • Можете да произведете сравнително дебели слоеве, което означава, че подложките, които са склонни към напукване, също могат да бъдат измазани много добре.
  • Материалът е много гъвкав, така че можете да работите с него и също така да го преработвате.
  • Леката мазилка е отворена за дифузия и следователно отговаря и на по-високи изисквания по отношение на дишането на сградите.
  • Можете да използвате лека мазилка много добре като подложка за декоративни мазилки или бои.

За какво можете да използвате лека мазилка

Леката мазилка може да се използва като външна и вътрешна мазилка и има ниска якост. С него могат да бъдат измазани различни материали, като зидария от леки тухли, газобетон, леки бетонни блокове или полистиролови панели. Поради своите топлоизолационни свойства, материалът е много подходящ за външна употреба, например за подобряване на изолацията на еднокорпусна зидария. В някои версии може да се използва и като санираща мазилка, като акустична мазилка или като част от системи за санираща мазилка.

Лека мазилка тип I и тип II

Леката мазилка тип I има суха насипна плътност между приблизително 1000 и 1300 kg / m³. За изключително леки стенни строителни материали е разработена и така наречената супер лека мазилка, свръхлека мазилка или влакнеста лека мазилка, която има насипна плътност на сухото понякога под 1000 kg / m³. Тази лека мазилка се нарича тип II.