Боядисвайте залепено дърво и го предпазвайте от външни влияния

Дървото е естествен материал и се нуждае от определено количество грижи и защита на дървото, което обикновено се прави под формата на слой боя. Залепеното дърво също абсолютно се нуждае от ефективна защита за дълготрайна издръжливост.

Лепен дървен материал и основните му свойства

Залепеното дърво се състои от залепени парчета дърво, така наречените ламели. Има различни дизайни, които могат да бъдат непрекъснати или съединени с пръсти. При панелите с непрекъснати ламели всички транеци, които съставят панелите, са с еднаква дължина. Така наречените варианти на съединени с пръсти се състоят от няколко дървени пръта, които са свързани заедно по дължина. За да се постигне по-добра стабилност на дървените части, отделните ламели бяха подредени отклонени. Кой вариант ще изберете зависи от вашия личен вкус, обикновено тук няма качествени разлики.

  • Прочетете също - Боядисване на восъчно дърво
  • Прочетете също - Боядисване на дърво със зехтин
  • Прочетете също - Трябва ли да боядисвате импрегнирано под налягане дърво?

Как можете да защитите залепения дървен материал с различни средства

Покритието от залепено дърво е абсолютно необходимо, тъй като естественият материал е масивно дърво, което абсолютно се нуждае от адекватна защита. По същество материалът предлага висока стабилност и носеща способност. Следователно залепеното дърво е много популярно за плотове или плотове. Защитата може да се осъществи по различни начини, например чрез следните мерки:

  • лечение с масло или восък
  • последваща защита с помощта на цвят или. боя

Преди боядисване старателно почистете и шлайфайте дървото

Можете да импрегнирате или лакирате дървото, за да постигнете перфектна защита срещу външни влияния, когато се използват работни повърхности, или защита срещу атмосферните влияния в случай на дърво, което се обработва отвън. Подходящата защита на дървесината се постига в няколко стъпки. На първо място, разбира се, трябва внимателно да почистите дървото, ако още не сте го направили. Много е важно дървото да се шлайфа малко с шкурка, така че да получите гладка повърхност и дървото да може по-добре да абсорбира боята или защитата на дървото.

Защитете дървената повърхност с подходящо покритие

Ако искате да нанесете слой лак, най-добре е предварително да нанесете грунд върху дървото. С помощта на този грунд дървото получава предварителна обработка и е по-добре защитено от времето или слънчевата радиация. Важно е грундът да изсъхне достатъчно дълго. След това можете да запечатате дървената повърхност с подходяща боя за дърво.