Качество на чешмяна вода - колко всъщност е добро?

Има разногласия относно действителното качество на чешмяната вода. Тази статия обяснява подробно кои аргументи са изложени за това и как всъщност се държи качеството на германската вода от чешмата и как може да се определи качеството.

Опасност за качеството и здравето

Ако според настоящото състояние на науката пиенето на вода в големи количества не означава никакъв риск от заболяване, качеството обикновено е достатъчно. Това обаче се отнася само за здрави възрастни.

  • Прочетете също - Магнит срещу вар - всъщност работи?
  • Прочетете също - приготвяне на чешмяна вода: има ли смисъл?
  • Прочетете също - Вода от чешмата: Разходи и цени

Болните хора, децата и кърмачетата са по-чувствителни към отделните съставки във водата от чешмата. Следователно, ако е възможно, за тях трябва да има качество, което е над това на чешмяна вода. По-специално за приготвянето на бебешка храна имат смисъл гранични стойности, които са по-тесни от предвидените в Наредбата за питейната вода.

Ограничения за качеството с чешмяна вода

Водата от чешмата не е напълно стерилна. Все още може да съдържа малък брой безвредни бактерии. Това обаче е опасно за приготвянето на бебешка храна, така че водата винаги трябва да се вари предварително.

Отделни вещества могат да присъстват в следи. Допустимите пределно допустими стойности обаче са избрани по такъв начин, че да не възникнат рискове за здравето от получените количества при пиене.

Основният проблем са тези вещества, чиито дългосрочни ефекти все още не са проучени адекватно в малки количества: хормони, остатъци от лекарства и продукти от разграждането на пестициди.

Отстраняването на тези малки следи и дори откриването са изключително трудоемки и досега не са могли да бъдат извършени от пречиствателните станции. Според научната информация обаче няма опасност.

Замърсяване от инсталацията на къщата

Ако във водопроводите на къщата има биофилм, това може да доведе до сериозно замърсяване на тръбите за питейна вода и питейната вода.

Отделни метали могат да отделят метални йони и метални съединения във водата. Това може да доведе до надвишаване на приложимите гранични стойности. Например, оловните линии трябва да бъдат заменени. Медните тръби са проблем, особено когато стойността на pH на водата е ниска, но в противен случай обикновено е безвредна.

Съвети и трикове Тестът за питейна вода предоставя информация за възможни дефекти в собствените ви тръби. След това те трябва да бъдат анализирани и коригирани незабавно.