Подови настилки от линолеум - съществуват ли все още?

Старият добър линолеум изглежда почти напълно изчезна от пазара - но това е измамно. Линолеумът се предлага и днес, дори и да не може да надделее над съвременните PVC покрития. Прочетете повече за специалните свойства на линолеума и къде се използва и до днес.

Линолеум - първото "еластично подово покритие"

Линолеумът се използва от средата на 19-ти. Произведено индустриално през 19 век и до средата на 20 век. Век една от най-важните подови настилки във всички области. Едва тогава PVC подът бавно започва да завладява къщи и апартаменти като еластично подово покритие, в допълнение към традиционните алтернативи като паркет или дъски, които все още са широко разпространени.

  • Прочетете също - линолеум и неговите свойства
  • Прочетете също - линолеум и вътрешен климат
  • Прочетете също - дъски за под на линолеум и алтернативи

Въпреки това, линолеумът има някои важни свойства, които все още го правят подова настилка по избор в специални зони и до днес.

  • Линолеумът е бактериостатичен - т.е. инхибиращ бактериите - и фунгициден (фунгициден), което го прави важна алтернатива в целия медицински и медицински сектор
  • Линолеумът е антистатичен, изключително устойчив и много устойчив на киселини - в много области на индустрията се изискват тези свойства, които иначе имат само няколко подови настилки
  • Линолеумът е огнезащитен и може да издържи дори на изгаряне на цигари - важно свойство, особено в райони с обществен транспорт.

Отнема много време за полагане и изискване за поддръжка

Недостатъкът, който линолеумът предлага като подово покритие, обаче е преди всичко високите усилия за монтаж, дългото време за сушене след монтажа и необходимите професионални грижи. В търговския сектор тези недостатъци често са незначителни в сравнение с предимствата - в частния сектор обаче изглежда съвсем различно.

Това, което също се забелязва неудобно при линолеумните подове в частни зони, е, че разликите в светлината в стаите създават цветни разлики в пода - които след това остават ясно видими за дълго. Това може да бъде много досадно, особено при тъмните цветове.

Съвети и трикове Линолеумът е класика, която има някои добри свойства, но е много по-малко подходяща за лична употреба - по-модерните алтернативи явно печелят надпреварата тук.