Струва си да сваляте горещата вода през нощта?

Дори при отоплителните системи винаги е въпрос, който трябва да се изясни индивидуално дали си струва една нощна намаление, за да се спести енергия. Но какво да кажем за приготвянето на топла вода? И тук някои индивидуални и ситуационни фактори трябва да бъдат претеглени един срещу друг.

След това си струва да намалите горещата вода?

При системите за централно отопление често има стандартна опция за настройка за нощно забавяне, която има за цел да спести енергия. Дали си струва да използвате тази функция или ръчно да изключвате термостатите на радиаторите всяка вечер, винаги трябва да се изяснява за всеки отделен случай. Следните аспекти играят роля:

  • Прочетете също - Правилно изключване на топлата вода
  • Прочетете също - Средната консумация на енергия за топла вода
  • Прочетете също - Правилната целева температура за топла вода
  • Топлинна инерция на сградата
  • Тип отоплителна система
  • Външна температура
  • Ежедневен ритъм на жителите

Намаляването на отоплението през нощта е най-полезно, ако сградата е слабо изолирана, т.е. термично гъвкава и се охлажда и бързо се загрява. При високотемпературните отоплителни системи могат да се очакват повече икономии чрез намаляване на нощното време, отколкото при бавните нискотемпературни отоплителни системи като подово отопление с технология на термопомпата. Освен това ефектът от нощното намаление е по-нисък, колкото по-мека е външната температура и толкова по-кратки са нощите на жителите.

Критерии за рентабилност за намаляване на горещата вода през нощта

С горещата вода е малко по-различно. Изолацията на сградата едва ли е ролята на рентабилността на нощното намаление тук - най-много, доколкото отделните нужди от гореща вода се увеличават с лоша изолация и прохладни жилищни температури.

Циклите на погасяване на разширения

Видът на отоплителната система отново е от значение. Например, голяма памет си струва да се презаредите с топлина възможно минимум. Това на свой ред е свързано с резидентен номер и дневната и след хидратацията.

Колкото по-голям е резервоарът за гореща вода във връзка с остатъчния брой, толкова по-голям е шансът да се създаде ефект на спестяване чрез разширяване на цикъла на зареждане. Според BDEW, средната консумация на топла вода на глава от населението е 30 до 48 литра дневно. Компресираната до дневна раздел всеки един дял от резервоара, толкова по-малък или по-нисък. Настройте блок за презареждане, който също спестява енергия в дългосрочен план. Така че би било идеално, ако всички се къпеха много редовно само сутрин или само вечер. След това можете да изключите зареждането на акумулатора през нощта и да го намалите до две или дори само веднъж на 24 часа.