Отстранете разхлабения и залепен килим от стълбите

Има различни начини за закрепване на килими към стълби. Докато дървените стълби често са свободно поставени с точкови закрепвания, каменните и бетонните стълби често са напълно залепени. Във всеки случай премахването на килим от стълбище винаги включва ръчен труд, който се улеснява от някои спомагателни съоръжения.

Отстранете разхлабения и частично фиксиран килим

Ако килимите, предимно на дървени стълби, но понякога и на каменни или бетонни стълби, са фиксирани само с лепяща лента или точково залепване, системата трябва да бъде проучена като първа стъпка. Първо трябва да се премахнат закрепващите ленти и профилът на ръба. Ако няма винтове, залепените профили могат да се разхлабят чрез нагряване с термопистолет или сешоар.

  • Прочетете също - Премахване на напълно залепен килим
  • Прочетете също - Как да премахнете петна от кафе и петна от чай от килима
  • Прочетете също - Отстранете лепилото за килими от замазката

След това килимът трябва да бъде нарязан на удължени ленти с ширина около пет сантиметра, които се движат по посока на машината. Сега всяка разхлабена лента се отлепва или повдига. По този начин може да се види ходът и положението на лепящата лента или на лепилните точки. През повечето време закрепващата конструкция продължава на всички нива.

След разпознаване на лепилния модел, всички свободни повърхности на килима се изрязват и отстраняват. Залепените зони на килима остават. Те трябва да се шпакловат парче по парче, при което затоплянето на лепилния разтвор също може да бъде полезно тук.

Премахнете напълно залепения килим

Подобен принцип е най-ефективен за напълно залепени килими, който се извършва ръчно с помощта на килим. Използва се за фрезоване на килима на ленти по отделните стъпала. Важно е да отделите адхезивния слой от основата, така че да се избегне повреда на стъпалото, като пробиване на краищата на стъпалото.

Химически разтворители могат да се нанасят върху нечувствителна стълбищна конструкция, например направена от бетон. Те разграждат както купчината, така и долната страна на килима и лепилото. Въпреки това, когато премахвате килими с химическа помощ, трябва да се обърне внимание на дишането и защитата на очите, както и добрата вентилация на стълбището. С помощта на рязко шлифована шпатула или скрепер, загрятите остатъци от лепило могат лесно да бъдат отстранени от стъпалата.

Съвети и трикове Когато издърпвате или сваляте отделни ленти за килими, изпробвайте най-добрата посока на дърпане. В зависимост от килима и вида на лепилото, промяната на посоката често може да опрости работата и да я ускори.