Има ли смисъл да залепяте гипсокартон към тавана?

Гипсокартон или. Гипсокартонът е прост и често използван начин за покриване или покриване на стени и тавани. да бъде осигурена с гладка повърхност. Но има ли смисъл изобщо да залепяте гипсокартона директно към тавана?

Залепете гипсокартон върху основи, вместо да завинтвате

Не напразно гипсокартонът е много популярен като строителни материали за вътрешно строителство. Те са много гъвкави, имат относително ниско тегло и натоварват относително малко стените. В някои случаи панелите просто се залепват към основата, вместо да се завинтват. Това има редица предимства. Например, подутини могат да се използват само с лепилото или. чиято дебелина на слоя може да бъде компенсирана. За да направите това, лепенка лепило просто се нанася върху задната част на панела или върху основата. След това панелът се закрепва и веднага се притиска към стената, така че да се създаде равна повърхност заедно със съседните панели.

  • Прочетете също - Окачване на таван с гипсокартон в няколко стъпки
  • Прочетете също - Как да използваме гипсокартон за обличане на тавана
  • Прочетете също - Как да залепите гипсокартон вместо да гипсирате стената

Когато има смисъл да залепите панелите към основата

Особено при облицовката на стени може да е полезно да залепите гипсокартона, вместо да ги завиете. При закрепване на гипсокартон към тавана обаче обикновено трябва да се използва завинтване към подструктура. Това има следните предимства за вас:

  • Винтовата връзка гарантира, че връзката между тавана и плочата е достатъчно здрава. Това е особено вярно, когато винтовете се използват на относително кратки интервали.
  • Всяко лепило се нуждае от известно време, за да изсъхне. Това може да се превърне в проблем на тавана, ако панелите трябва да бъдат спрени, докато изсъхват.
  • С подходяща подструктура е възможно да се положат електрическите линии между тавана и панелите. Можете също да добавите вградени светлини към новия таван.

Възможни изключения

Като правило трябва да завиете панелите към тавана, като в идеалния случай използвате подходяща подконструкция от дървени летви или нещо подобно. В изключителни случаи може да успеете да залепите панелите, например в изключително малки помещения, където само много малки панели трябва да бъдат залепени към тавана, например в малки складови помещения или складови помещения само с един или два квадратни метра пространство.