Липса на женски къщи: твърде малко места за жени в нужда

Всяка трета жена някога е преживяла насилие в отношенията си. Само част от жените търси защита в женската къща. И все пак има твърде малко места за жените в Германия, които се нуждаят от тях задължително.

В нашата серия "подкрепяме жените" искаме да привлечем внимание към дискриминацията, насилието и омразата срещу жените в средата на нас тук в Германия. Така че съзнанието възникне за злоупотреби, които за съжаление също 2021 са все още в дневния ред.

Frauenhäuser често са последният изход за жени, които не знаят къде да отидат. Жени, които вече не се чувстват сигурни у дома, защото са бити от партньора си или са изложени на друго физическо или психологическо насилие.
Статистически, всеки трети ден умира жена през партньора си. И всяка трета жена някога е преживяла насилие в отношенията си. Според Федералната статистическа служба 42,1 милиона жени живеят в Германия. Кои пропорции на проблема предполага, така че може да се предположи.
В женските къщи, жените не само намират сигурно светилище, но и запазват умствена подкрепа и съвет там. Че къщите на жените са невероятно важни и необходими, безспорно.
И все пак има за съжаление твърде малко в Германия. В момента има около 350 жени и 7000 места. Според Конвенцията на Истанбул, цялото нещо е 15.000 (!) Места твърде малко. Така че щеше да има три пъти повече места, както в момента се предлага в Германия. На 10.000 жители виждат Istanbul конгресната семейна местност, да речем: жена плюс дете, преди.

Frauenhäuser в пандемията

Чрез короната пандемия тази тема отново започна. Според проучване, проведено от изследователски екип на Техническия университет в Мюнхен (TUM) и RWI-Leibniz Институт за икономически изследвания, жени в карантинния опит по-спор, повече страх, повече удари. Така 3,1% от жените в онлайн проучването се казваха във време на стриктно ограничаване на контакт поне един физически преглед, като удари, са преживели. Подобни много жени дадоха, да бъдат изнасилени (3.6%).
Да не би и: Домашно насилие: Ако партньорът е извършителят
Ако жените са в карантина у дома, числата все още се тревожат. След това 7,5% от доклада за физическо насилие. Ако все още има притеснения, загуба на работни места или кратко време, този номер продължава да се увеличава.
Числата ни казват: тя се нуждае от жени на жените. Жените се нуждаят от светилище, ако не се чувстват в безопасност у дома. Фактът, че в Германия има явна липса на жени на жените в Германия полагат пандемията на короната.

Заключването на проблема

Противоречията е: но пандемията не е възкръснал исканията в женските домове. Може да означава, че повече насилие в собствените четири стени автоматично ще доведе до по-висока тълпа по женските къщи.
Лидия Дитрих, управляващ директор на помощта на жените в Мюнхен вярва, че това е свързано с трудния контакт в пандемията. Срещу списанието.TT "обяснява:" Жените са толкова уловени в апартаментите с техните партньори, така че да нямат начин да се обадят незабелязано или да търсят помощ."
Четене Съвет: Правото на самозащита: тези съвети могат да ви спестят при спешни случаи
Само част от жени, които изпитват насилие у дома, в момента търсят помощ с женска къща. Това обаче може да се промени след стриктното заключване (така остава на надежда). Тъй като кога жените могат да се свържат отново незабелязано (например, докато партньорът е на работа), женските къщи очакват силна тълпа.

Следователно много градове вече работят за намиране на спешно настаняване за тези жени. Защото повечето жени на жените в момента са пълни. Те бяха преди закляклото, междувременно и ще бъде след това.

Финансирането също е проблем

Някои къщи съобщават, че през последните месеци те трябваше да изпратят успешно много жени, защото нямаха нито едно свободно пространство. Това е фатално, защото къщите на жените могат да представляват животоспасяващо средство за жертви на домашно насилие.
Но не само липсата на пространство е голям проблем, дори финансирането на местата е трудно. Между 750 и 3000 евро, място е около месец. Тези места се финансират например за дневни скорости или фиксирана ставка. Въпреки това, само за социални помощи. Други жени, които не могат да платят самите си места, трябва да бъдат отхвърлени.

Да не би и: Психично насилие: разпознават най-важните признаци

Голямо предизвикателство е също, че средното време на пребиваване на местните инвестиции се увеличава. За много жени става все по-трудно да се намери достъпна къща. Следователно те остават много по-дълго в женската къща, както действително предвиждат.
Всичко това показва, че все още има много неща по отношение на къщите на жените в Германия. Бихме искали да използваме гласа си за световния ден на жените, за да осъзнаем това.
Между другото: Ако искате да подкрепите жените в близост до уебсайтовете, ще разберете на уебсайтовете, какъв вид помощ те трябва. От страните на женските къщи обикновено винаги намират индикации за дарения и научавате как да ви помогнат по друг начин.
Четене Съвет: Допълнителни статии от нашата серия "Поддържащи жени" могат да бъдат намерени тук в Общия преглед. Разпознавате елементите на символа "Поддържащи жени" на снимката.

Важни адреси и оферти за помощ

Ако вие или някой е свързан с партньорство, обърнете се към телефонния телефон за насилие срещу жени на 08000 116 016 или потърсете помощ със следните консултантски центрове:
Национална инициатива: уеб страницата е по-силна от насилието.де
Съвети на жените: www.Женски контрасис.де
Frauenhäuser / Дамска координация: www.Координация на женския дом.де
Организации за жертвени услуги: бял пръстен e.В. (www.Бял пръстен.de)
Помощна помощ:
В остри случаи просто се обадете на полицията под 110,
Телефонно море на 0800 111 0111 или 0800 111 0222 (около часовника)
Дървен пръстен e жертвен телефон.В. Под тел.: 116 006
Помогнете на телефона "насилие срещу жени", телефонен номер 08000 116 016 (денонощно, безплатно, анонимни, различни езици благодарение на преводачите)
Търсене на кърпи:
Дори мълчаливо, жертвите на домашно насилие с малко движение на ръцете могат да покажат, че се нуждаят от помощ и някой трябва да се свърже с тях. Всеки трябва да знае този ръчен знак.

Погледнете този пост в Instagram

Принос, разделен на SWR2 (@ SWR2.de)