Лепи трайно мрамор

На пазара се предлагат много специални лепила за залепване на мрамор. Местоположението на мрамора и тежестта са важни. Има евтини суперлепила за мрамор за вътрешна употреба. Професионалните лепила за замръзване и водоустойчивост трябва да се използват на открито.

Различни задачи за залепване

Каменното лепило на основата на супер лепило често е достатъчно за залепване на малка статуя, валяк или перваза на прозореца на закрито. Преди да залепите обаче, е важно да проверите дали лепилото има някакви съставки, които биха могли да обезцветят мрамора. Затова е препоръчително да го тествате на място, което не е много видимо.

  • Прочетете още - Работа върху мрамор
  • Прочетете още - Лесно е да се поправи мрамор
  • Прочетете също - Поправяне на мрамор с прости средства

В случай на тежък мрамор като плочи с дебелина няколко сантиметра или големи статуи, лепилото трябва да носи по-голямо тегло. Специалните лепила за мраморни плочки или продукти от силикон имат стойностите на натоварване, посочени на опаковката. Отвън лепилата трябва да могат да издържат на замръзване, топлина и вода. Най-подходящи за това са епоксидните лепила, които обикновено се обработват в два компонента.

Залепете сами мрамор

  • Мраморно лепило в касета
  • четка
  • Възможно сешоар
  • Винтови скоби (8,49 евро на Amazon *)

1. Предварително почистване

В зависимост от вида на почивката, мраморът трябва да бъде почистен. Четка с меки четина беше подходяща за отстраняване на прах и зърна от местата на счупване. Изцяло "почистете " точките на прекъсване. Възможно издухване със сешоар.

2. Настройте фрагмент

Поставете фрагмента в точката на прекъсване и отстранете всички блокиращи изкривявания и нередности. От своя страна старателно отстранете праха или каменните трохи, които се появят с четка или сешоар.

3. Нанесете лепило

Нанесете лепилото от едната или от двете страни в съответствие с инструкциите на производителя. Оставете да се втвърди в зависимост от вида на лепилото.

4-ти. Натиснете лепилото заедно

В зависимост от вида на лепилото, първо налягане или по-дълго, равномерно налягане е определящо. Закрепете здраво и прецизно притиснатия фрагмент с винтови скоби.

5. оставете да изсъхне

Оставете лепилото да изсъхне в съответствие с инструкциите на производителя на опаковката. Избягвайте механично напрежение по време на сушене. Ако мраморът е отвън, защитете фугата от влага, силен студ или топлина.

Съвети и трикове Когато трябва да залепите мрамор, трябва да използвате най-доброто лепило на пазара. Попитайте каменоделец за продукта, който той самият използва и би препоръчал. В търговията на дребно действителната годност може да бъде засенчена от намерението за продажба.