Закупуване на маски: Къде да ги вземете и как да ги носите правилно

Задължителната маска за лице се въвежда във все повече държави. Обясняваме ви кои предпазители за уста трябва да носите и къде можете да си купите маски.

Канцлерът Ангела Меркел заяви в обръщението си на 17. Април, че няма да има изискване за маска в цялата страна, но носенето на защитни маски в автобуси, влакове и супермаркети е "силно препоръчително ".
Сега все повече федерални провинции и общини въвеждат такова задължение сами. Но дихателните маски в момента не достигат. Ето защо много потребители се питат: къде мога да си купя маска? И преди всичко коя маска е най-добра?

FFP, ИЛИ или платнена маска: кои маски да купя?

Прави се общо разграничение между три различни вида маски: FFP маски, хирургически маски за еднократна употреба и маски от плат. Ще ви кажем разликата.
FFP маски, или дихателни маски, се считат за най-ефективни срещу вируси, тъй като те предлагат на носителя най-голяма защита. Тези маски обаче са над всичко останало за медицински персонал има смисъл. И тъй като маските за FFP са в недостиг в световен мащаб, болниците и други съоръжения първо трябва да бъдат оборудвани с тях.
По-често се срещат Хирургически маски, наричана още защита на устата и носа. Тези еднократни маски се предлагат в много опаковки в аптеките много евтино. Вие може да се носи максимум 8 часа и след това се озовават в кошчето. В момента обаче тези маски са напълно разпродадени на много места.
Обикновените потребители трябва Купете си маски от плат. Те са за многократна употреба и отговарят на изискванията на федералните щати и общини. Така че можете да ги носите например в местния транспорт или в магазините.
Тъй като търсенето на маски от плат е толкова голямо, много хора сами шият тези ежедневни маски. Тук ще намерите инструкции как сами да си направите маските. Например, шал, платнена салфетка или просто парче памучен или вискозен плат, който диша, може да се използва за производство.

Къде мога да купя маските?

Ако имате две леви ръце или не искате да шиете дихателната защита сами, можете също да закупите маските от шивачи, седмични пазари, регионални магазини или удобно в онлайн магазини.
Тук ще намерите селекция от магазини, в които можете да закупите маски от плат онлайн:

  • ОТНОСНО ТЕБ *
  • Amazon Handmade *
  • Bewooden
  • Etsy

Купувайки самоизработени маски, вие правите нещо добро и подкрепяте, наред с други неща, самонаети хора и малък бизнес.

Купуване на маски от плат: Трябва да обърнете внимание на това

Важно е да знаете: Маските от плат не защитават самия носител, а тези около тях. Независимо от това - или точно заради него - тези видове маски са най-често срещаните.
Институтът Робърт Кох също препоръчва носенето на такава маска за лице "за защита на рисковите групи и за намаляване на инфекциозното налягане и по този начин на скоростта на разпространение на COVID-19 сред населението."
Много важно: Маски от плат трябва Измива се при 60 градуса след всяка употреба. Веднага след като са напоени, се препоръчва да ги смените. Ако трябва да носите маските от плат всеки ден, препоръчително е да си купите няколко. Така можете последователно да ги носите, перете и сушите.
Прочетете също: Корона криза: магазините отново се отварят! Трябва да обърнете внимание на това

Носенето на маски от плат: какви са правилата за носенето им?

Това, че носите маска, не означава, че можете отново да се сближите с хората. Всеки трябва да продължи да се придържа към правилата и мерките, установени от правителството.
Това означава: Дори и с маска трябва да се поддържа минимално разстояние от поне 1,5 метра до други хора. Освен това трябва да продължите да бъдете редовни измийте добре ръцете си и покрийте устата си с изкривяване на ръката си, когато кашляте или кихате.

Вашият браузър не може да възпроизведе това видео.

Видео от Естер Писториус