Проветрете матрака правилно

Вентилацията е част от ежедневната грижа за матрака и помага да се гарантира, че вашият матрак трае дълго време. При добри грижи матракът може да издържи до 10 години. Вентилацията играе важна роля за това. По-долу ще научите как правилно да проветрявате матрака си.

Проветрете матрака правилно

Вентилацията на матрака включва няколко аспекта, които трябва да се извършват на различни интервали.

  • Прочетете също - Изчистване на стар матрак
  • Прочетете също - Кога и как да завъртите матрака?
  • Прочетете също - Правилно съхранение на матрака

Проветрявайте ежедневно

Всяка сутрин матракът трябва да се проветрява поне 20 минути, в което спалното бельо се сгъва назад. Така нощната влага може да избяга. В същото време спалнята трябва да се проветрява чрез широко отваряне на прозорците (а не само накланянето им).

Сменяйте редовно спалното бельо

Смяната на спалното бельо е част от правилната вентилация, защото спалното бельо може да абсорбира голяма част от влагата, при условие че е чисто и сухо, като по този начин предпазва матрака от влага. Спалното бельо трябва да се сменя на всеки две седмици.

Вентилация отдолу

Важно е да се гарантира, че матракът получава достатъчно въздух отдолу. Това е възможно с помощта на решетъчна рамка. Също така е важно пространството под леглото да е възможно най-отворено и да не се блокира от предмети.

Обърнете матрака

За да предотвратите овлажняване на матрака, препоръчително е да го обръщате редовно. Колко често това има смисъл зависи от качеството на матрака и неговия материал. Най-добре е да попитате, когато купувате, или да прочетете инструкциите за грижа за вашия матрак. При някои матраци има смисъл да ги обръщате на всеки две седмици със смяна на спалното бельо, а при други е достатъчно да ги обръщате на всеки няколко месеца. Обръщането означава както да сменяте главата и краката, така и да обърнете горната част надолу, освен ако нямате 4-сезонен матрак.

Допълнителна вентилация срещу акари

Ако искате да направите нещо добро за себе си и матрака си, поставяйте матрака си изправен до нагревател или на слънце от време на време, за да остане остатъчната влага да избяга и да унищожи акарите. Можете да поставите матрака си навън дори когато е под нулата - акарите не оцеляват при замръзване. Оставете обаче матрака ви да изсъхне добре на нагревател след това.

Какво трябва да правите и колко често?

Мярка за поддръжка Колко често?
Сгънете завивката Всяка сутрин
Сменете спално бельо На всеки две седмици
Обърнете матрака На всеки 2 до 12 седмици
Вертикална вентилация Когато поискаш