Съборете стената - така трябва да продължите

Преградите не винаги са там, където искате да бъдат, особено в по-старите къщи. Малките стаи трябва да станат по-големи или просто се изисква различно оформление на стаята - тогава стените трябва да бъдат съборени. Прочетете тук за какво да внимавате.

Носещи стени

Преди да започнете да събаряте стена, първо трябва да се уверите, че тя не е носеща стена. Ако такава стена се разкъса, стабилността на цялата сграда ще бъде сериозно застрашена.

  • Прочетете също - Разбиване на стената - Ето как трябва да продължите
  • Прочетете също - тухлете сами гаража си - така трябва да продължите
  • Прочетете също - Стени за поддръжка: трябва да обърнете внимание на това

Не е възможно обаче на пръв поглед да се разбере кои стени са носещи стени. Често се погрешно приема, че само външните стени са носещи стени - но това не е вярно.

Събаряне на носещи стени

В много случаи няма да е възможно да се премахне носеща стена - но понякога това е структурно оправдано, ако натоварването на тавана се поглъща и разпределя по съответния начин през носачи. В допълнение, армировката обикновено трябва да се направи на други точки в сградата.

Такова събаряне може да бъде извършено само от специализирана фирма - ако е извършено неправилно, сградата може да бъде сериозно повредена или в най-лошия случай трудно може да бъде спасена. Винаги се изисква статична оценка. След това строителният инженер точно предписва необходимите поддържащи мерки за подмяна на носещата стена.

Как разпознавате носещите стени??

Високата дебелина на стената от 17,5 или 24 cm обикновено показва носеща стена - преградни стени без носеща функция обикновено са с дебелина не повече от 11,5 cm. Това обаче е само възможна индикация и в никакъв случай не е достатъчно надеждно доказателство.

Друга индикация е, че носещите стени са почти винаги на абсолютно едно и също място на всички етажи. Въпреки това може да има и изключения от това.

И двата критерия могат да предоставят само индикации, надеждна информация за това какво е носещо и кое не може да бъде получена само от статична оценка. Само с гипсокартон от гипсокартон можете спокойно да предположите, че те не изпълняват никаква носеща функция.

Линии в стената

Преди разрушаването електропроводите и водопроводите трябва да бъдат правилно преместени. Само тогава може да се извърши разрушаване.

Съвети и трикове Статичният отчет понякога може да бъде доста скъп - тук се срещат няколкостотин евро. Въпреки това винаги трябва да играете безопасно и да проверите строителния инженер. Ако случайно съборите носеща стена, щетите ще бъдат огромни.