Стена около терасата - идеи за дизайн

Терасите могат да бъдат граничени по различни начини. Малка периметрова стена също често е добра идея. В тази статия можете да прочетете за предимствата на това и как можете сами да направите такива стени.

Предимства на ограждащата стена

Ако една тераса е оградена от малка стена, тя визуално е по-отделена от останалата част на градината. В много случаи това може да бъде желан ефект при дизайна на градината. Освен това затворената зона изглежда по-удобна и атмосферата на терасата често е много по-приятна.

  • Прочетете също - Засаждане на стената
  • Прочетете също - бариерен филм за зидария
  • Прочетете също - Има много идеи за разкрасяване на стена

В много случаи стената може да се използва и като рафт или като допълнителна седалка за гостите. Петна могат да бъдат вградени в зидарията, за да осветят терасата, или да се монтира непряко осветление.

В зависимост от височината и посоката на вятъра, стената на терасата също може да осигури много ефективна защита срещу вятър. Разбива вятъра и след това на терасата няма вятър.

Височина на ограждащите стени

Като правило ограждащите стени трябва да са поне до коленете - долните стени не изглеждат добре и често са опасни камъни за препъване. Няма ограничение за максималната височина - приложимият закон за строителството (попитайте в сградата)!) налагат ограничения в случай на по-голяма височина или дължина на стените. Това се различава от държава до държава и от община до община.

Направете стената наоколо сами

Можете лесно да изградите малка стена в градината сами. Има различни видове тухли, от които можете да избирате. Особено популярни - и също добри за градинския дизайн са:

  • Тухла от пясъчно-вар
  • Пясъчници
  • всички естествени камъни
  • Каменна кариера (внимание, трудно е да се тухли)

Фундамент на стената

Достатъчно стабилна основа за заобикалящата стена е абсолютно необходима. Излива се от бетон (клас бетон най-малко C20 / 25, по-добре C25 / 30). Под бетона трябва да има слой чакъл. Както почвата, така и чакълният слой трябва да бъдат внимателно уплътнени с вибрираща плоча (379,00 евро в Amazon *). Фундаментният изкоп трябва да бъде в зона без замръзване (най-малко 60 - 80 см дълбочина).

Съвети и трикове Имайте предвид, че фундаментният бетон трябва да се втвърди в продължение на поне 28 дни (в зависимост от времето). Така че планирайте съответно време за изграждането на вашата ограждаща стена. В много случаи обаче можете да съкратите времето за втвърдяване с бързо втвърдяващ се бетон (или с подходящи добавки за бетон, ако сте доставили бетона).