Стена: когато не се нуждаете от разрешение за строеж?

Ако искате да построите стена - например в градината - винаги има несигурност относно изискването за разрешение за строеж. В кои случаи можете да изграждате стени без разрешение и когато разрешението за строеж е задължително, прочетете подробно в тази статия.

Държавни разпоредби и общински разпоредби

По принцип строителните разпоредби могат да варират в различните щати. Няма единно общонационално законодателство за строителството. В допълнение към държавните разпоредби на отделните федерални провинции често има и общински разпоредби - например определени спецификации в плановете за развитие. В много федерални провинции често има други разпоредби, които също могат да се прилагат.

  • Прочетете също - Засаждане на стената
  • Прочетете също - Лесно е да стените ъгли
  • Прочетете също - Декоративна зидария

Стени без разрешителни

В много федерални провинции стени до 1,80 м или до 2 м могат да бъдат изградени без разрешение. Не бива обаче да се разглежда това като лиценз и да се започва да се строи, без да се вземат предвид загубите. В случай на съмнение, стената ще трябва да бъде одобрена или дори отново съборена.

Стени с функция ограда

Когато се изгражда стена върху имот, който да замени оградата, обикновено се прилагат различни правила. Има и други допълнителни аспекти, които трябва да се имат предвид тук, които не се срещат при обикновена градинска стена (в средата на градината).

Съседско право

В почти всички федерални провинции на Германия има така наречения закон за съседите. Единствените изключения са

  • Бремен
  • Хамбург и
  • Мекленбург-Западна Померания

Всички разпоредби, които са от значение за изграждането на ограда около имота, са събрани в съседния закон. Те се прилагат за огради, жив плет и стени. Отклоняващите се или по-мащабни разпоредби към основните изисквания на съседното законодателство обаче все още могат да бъдат в областта на общинските наредби и в съответните приложими планове за развитие на общината или града.

Обичайни заграждения

Често се използва терминът "обичайно заграждение". В много случаи това, което е необичайно в мястото, може да не бъде изградено - или само при определени условия. Може да срещнете този термин на практика. Какво всъщност
Ако местоположението е необичайно, то често трябва да бъде разрешено като спор. В някои случаи споразумението, направено със съседа, може също да замени изискването за "местно упражнение ".

Съвети и трикове Винаги сте на сигурно място, когато попитате местната сграда. Винаги имайте предвид, че ако изградите нещо, което не е одобрено, то може да бъде принудено да бъде разрушено. Това би било жалко за всички усилия.