Задайте анкери за стена - как трябва да продължите?

Когато се изгражда преградна стена след това, често възниква въпросът как да се свърже със съществуващата стена. Можете подробно да разберете в тази статия какви опции има по принцип и как правилно да зададете стенни котви.

Блокиране на зидария

Според спецификациите на DIN 1053, зидарията трябва да бъде здраво свързана една с друга. Връзката трябва да бъде проектирана така, че да е устойчива както на натиск, така и на опън.

  • Прочетете още - Изграждането на стената е висшата дисциплина
  • Прочетете също - Разбиване на стената - Ето как трябва да продължите
  • Прочетете също - почистване на зидария

Стабилността на налягането на връзката обикновено не е проблем. За целта е достатъчно да се замаже челната връзка между двете зидарии възможно най-близо. Стабилността на опън създава големи проблеми.

За да се предотврати откъсването на новоположената зидария на съществуващата, трябва да се създаде връзка. По принцип DIN предвижда, че зидарията трябва да бъде взаимно свързана, за да се създаде този тип неположителна връзка. Това е трудно да се направи със стени, които са създадени след това.

Последващо блокиране

По принцип съответните камъни могат да бъдат премахнати от съществуващата стена поотделно и съответно отново замазани. На теория това може да се използва за създаване на последващо назъбване.

На практика обаче това отнема много време - освен това със сигурност не е особено добра идея да се премахват голям брой камъни, особено с носещи стени. По-лесно е да се фиксира преградната стена със стенни анкери.

Стенна котва

Стенните анкери доказаха своята стойност за последващото закрепване и закрепване на стената. Предлагат се като обикновени стенни котви, които просто се завинтват към съществуващата стена и се огъват в долния край, за да се потопят в хоросана (7,79 € на Amazon *) в леглото на новопостроената стена.

Друга възможност са анкерните релсови системи. Те също могат да се завинтват, след това анкерите за стена се закрепват съответно. Трябва обаче да настроите правилно релсите.

Алтернатива: гипсокартон

Ако създадете двойно облицован гипсокартон вместо тухлена преграда, спестявате си проблема с връзката. Профилите се завинтват здраво към съществуващите стени, както и към пода и тавана. По този начин автоматично се установява неположителна връзка. Освен това спестявате разходи, време и усилия в сравнение с тухлените преградни стени.

Съвети и трикове Винаги следете статиката, когато работите върху зидарията и боравите с носещи стени с особено внимание. Статичните проблеми могат да застрашат стабилността на цялата сграда.