Поправете пукнатини в стената - ето как работи

Екстремните температури са враг на всяка зидария. С течение на времето това може да доведе до пукнатини в зидарията. В тази публикация ще научите подробно какви опции има за премахване на такива пукнатини и как най-добре да продължите.

Възможни последващи щети

След като зидарията бъде атакувана, могат да бъдат заплашени допълнителни щети. Влагата може да проникне в зидарията през съществуващите пукнатини и напълно да я намокри с течение на времето. Това може да доведе и до допълнителни щети като пресолена зидария или растеж на плесен.

  • Прочетете също - ремонт на зидария - най-трайните начини
  • Прочетете още - Вътрешни стени
  • Прочетете също - Лесно е да стените ъгли

Пукнатините представляват допълнителна опасност, тъй като те са топлинни мостове. В близост до пукнатината стената се охлажда, което също може да доведе до образуване на конденз и след това до плесен.

Начини за премахване на пукнатините

По-малките пукнатини могат лесно да се запълнят с мазилка. След това за момента се елиминират. Ако стената работи обаче, тези пукнатини могат да се отворят отново или дори да се разширят.

Следователно по-добрият вариант е трайно, еластично затваряне на пукнатините. Най-добрият начин да направите това е да използвате акрил. Как да направите това е обяснено по-долу.

Елиминирайте трайно пукнатините в зидарията - стъпка по стъпка

  • Профили за пълнене на фуги
  • Рулетка
  • Фреза за фуги

1. Измерете пукнатината на стената

Първо трябва точно да измерите пукнатината на стената (или пукнатините на стената, ако са няколко). Нуждаете се от дължината на пукнатината и ширината. Можете да изберете подходящ профил за пълнене на фуги въз основа на тези размери.

2. Разширете пукнатината равномерно

Профилите на фугите винаги имат еднаква дебелина, пукнатините не са. Поради тази причина трябва да разширите пукнатината до ширината на профила на фугата в тесните зони. Използвайте фреза за фуги (ъглошлайф (49,99 евро в Amazon *) с фреза за фуги).

3. Поставете профила на съединението

Напръскайте PU пяна в пукнатината и натиснете плътно профила на фугата в нея. Изчакайте, докато PU пяната се втвърди. След около час отрежете излишната пяна.

4-ти. Запечатайте фугата

Покрийте сега затворената фуга с грунд (19,50 евро на Amazon *), оставете да изсъхне и запечатайте с акрил. Маскирайте краищата на ставата с тиксо. Когато акрилът изсъхне, промоторът на адхезията може да бъде боядисан отново и възстановената пукнатина може да бъде боядисана в подходящ цвят.

Съвети и трикове Постоянното еластично затваряне гарантира, че пукнатината не може да се повтори. По този начин трябва да се справите с всички пукнатини, ако е възможно, в противен случай те ще продължат да се умножават с течение на времето.