Импрегнирайте зидарията - това има смисъл?

Отново и отново възниква въпросът дали не е по-добре да се импрегнира зидарията, за да се предпази ефективно от влага. Когато има смисъл, кои видове зидарии са импрегнирани и кои импрегнации се използват, прочетете тази публикация

Зидария, подходяща за запечатване

По принцип зидарията от тухли и клинкер не е импрегнирана. За разлика от тях, пясъчно-варови тухли и бетон могат да бъдат импрегнирани. По-специално пясъчно-варовичната тухла има много висока водопоглъщаща способност и следователно вече е импрегнирана в завода. Тъй като обаче ефектът от този защитен слой изчезва с времето, повторното импрегниране има смисъл.

  • Прочетете също - обновяване на зидарията - тези мерки могат да имат смисъл
  • Прочетете също - Направете зидарията водоустойчива - това е възможно?
  • Прочетете също - Поправяне на зидария

Защитна функция на импрегнирането

Импрегнираната зидария не пропуска влага в зидарията отвън. В някои случаи това може да помогне за защита на зидарията от проникване на влага. Импрегнирането обаче очевидно не предпазва от влага, а в Създава се зидария. Такъв е случаят, например, когато точката на оросяване се премести в зидарията. Друга причина за проникването на влага във вътрешността на стената може да бъде влагата.

Импрегниращ агент

На практика се използват различни импрегниращи агенти, някои от които могат да имат различни свойства и различна ефективност. Като цяло, една стена трябва да се импрегнира редовно, като за повечето продукти това е необходимо поне на всеки две до три години.

Водно стъкло

Водно стъкло с калий може да се използва и за направата на водонепропускливи стени отвън. След нанасяне този добре познат агент (той също така прави дървото незапалимо и е подходящ като дълбоко покритие и за укрепване на насипни повърхности) води до силициране в порите. Това означава, че влагата вече не може да проникне в строителния материал.

Водното стъкло обикновено се напръсква и старателно се обработва във фугите с четка. Като правило се използва разреден в съотношение 1: 2 (в зависимост от абсорбцията на основата). Консумацията на квадратен метър е около 150-350 ml.

Съвети и трикове Импрегниращите клинкерни фасади могат да имат смисъл в някои случаи, особено ако клинкерните тухли вече са леко повредени (линията на косата се напуква не по-дълбоко от 0,2 мм или леко увреждане от замръзване). Запечатването също може да има смисъл, ако има ясна разлика в капацитета на водопоглъщане между клинкерни тухли и фуги. В никакъв случай не е заместител на възстановяването на повредени камъни или фуги.