Запечатайте зидарията - кога е необходимо?

Влагата в стените представлява висок риск както за строителната тъкан, така и за здравето на дома. Поради тази причина често има смисъл да се запечатва застрашената зидария. Прочетете тук, когато това всъщност има смисъл, какви опции има и как се извършват зиданите уплътнения.

Застрашена зидария

Не всички видове зидария изобщо са запечатани. Например, няма запечатване

 • Прочетете също - запечатването на откритата зидария - необходимо ли е?
 • Прочетете също - Поправяне на зидария
 • Прочетете също - изрязване на зидария
 • Тухлена зидария
 • Изложена зидария
 • Фасади от клинкерни тухли, които са непокътнати и имат система за отводняване на вода

Особено при клинкерните фасади импрегнирането често се използва, ако фасадата вече е леко повредена, като фини пукнатини на косата или повреда от замръзване.

Хидрофобизиране на пясъчно-варови тухли

Пясъчно-варовичната тухла има висока водопоглъщаща способност и поради това обикновено се прави водоустойчива в завода. Това важи и за така наречените тухли с облицовка KS (бели ленти за фасадата).

Тъй като с времето защитата става по-слаба, запечатването на такава стена или фасадна облицовка е напълно логично.

Запечатване с водно стъкло

Водното стъкло е уплътнител и забавител на пожара, който е известен отдавна. Обикновено се използва водно стъкло с калий - други видове водно стъкло (газирано стъкло или литиево водно стъкло) не са подходящи като защита от влага. По-специално чашата с газирана вода има тенденция да се разлага с течение на времето.

Водно стъкло може да се използва за всички видове зидария. Подходящ е и за запечатване на бетонни повърхности. Ефектът се основава на силицирането на водното стъкло в порите на строителния материал.

приложение

За защита на естествен камък и друга зидария се използва течно водно стъкло, разредено. Степента на разреждане се избира в зависимост от абсорбцията (капацитета за абсорбиране на вода) на зидарията. Често се срещат две части вода към една част от водно стъкло.

За адекватна защита трябва да се полага между 0,12 - 0,38 l на m² зидария.

Забележка при запечатване

Има няколко точки, които определено трябва да се имат предвид при избора на подходящия уплътнител:

 • тя трябва да бъде възможно най-прозрачна
 • Използвайте нано уплътнения, ако е възможно (по-висока непропускливост)
 • Винаги работете с валяк за боядисване на малки площи, за големи площи можете да използвате четка или да я напръскате и след това да я нанесете във фугите с четката
 • трябва да бъдат добре почистени преди запечатване
 • Печати трябва да се повтарят на всеки три години
Съвети и трикове Можете също да използвате водно стъкло за консолидиране на рохкави или шлифовъчни основи - същата функция, която има дълбокото грундиране. Често обаче е по-евтино.