Почиствайте ножа в съдомиялната машина възможно най-рядко

Дори ако повечето ножове са описани от техните производители като безопасни за миене в съдомиялна машина, препоръчва се избягването им възможно най-често. Това, което не трябва да се обработва прекалено стриктно с прибори за хранене, е важно за много ножове. Миялна машина винаги атакува поне остротата на острието.

Ножове за намазване и прибори за хранене

Ножовете за прибори, които се използват само за нанасяне на намазки, се нуждаят само от лошо остър нож. При условие, че са устойчиви на ръжда и са етикетирани като подходящи от производителя, те могат лесно да бъдат почистени в съдомиялната машина. Достатъчно сол и препарат за изплакване за миене на съдове осигуряват брилянтни резултати. Дървените дръжки обаче могат да набъбнат, което често води до отказ на отделни нитове.

  • Прочетете също - Почистване на ножове бързо и на ръка
  • Прочетете също - Общи разходи за заточване на ножа
  • Прочетете също - Намажете ножа с подходящата смазка

Сребърните прибори за хранене никога не трябва да се озовават в съдомиялна машина. Почистването на сребърните прибори за хранене винаги трябва да се извършва на ръка, за да се защити благородния метал. Среброто образува петна заради топлината, а също и заради детергента, който е трудно или невъзможно да се отстрани.

Полирайте остатъчната влага в топло състояние

Когато цикълът на пране приключи, отварачката на капака на машината обикновено се среща от топъл, влажен прилив на въздух. За да се предпазят изплакнатите ножове от замъгляване, оцветяване и дори филм от ръжда, ножовете трябва да бъдат отстранени незабавно. Все още топлите ножове могат да се полират с мека памучна кърпа или кухненска кърпа.

Съдомиялните машини са естествени противници на остри остриета

Всички режещи инструменти в кухнята и домакинството, които трябва да имат основна острота, трябва да се почистват само на ръка. Точно толкова немислими, колкото почистването на шивашки или птичи ножици или самобръсначки, следните видове ножове трябва да се държат далеч от съдомиялната машина:

  • Малки работещи ножове
  • Нож за пържоли (също в прибори за хранене)
  • Нож за месо
  • Нож за хляб
  • Нож за сервиране
  • Нож за кълцане

Освен самия ефект на измиване, обичайното място за съхранение на предмети, които ще се перат в съдомиялната машина, също е неподходящо. Дори по-лошо, отколкото в отделенията за отделения за прибори, ножовете се удрят в кошници за прибори. Почти парадоксално е, когато ножовете, почистени в съдомиялната машина, след това се поставят внимателно в блок с ножове.

Съвети и трикове Ако винаги почиствате ножовете си ръчно, вие също така защитавате кошницата за прибори в съдомиялната си машина. Конструкциите от тел, които са предимно покрити с пластмаса, се нараняват при многократен контакт с остриета на ножове и в най-лошия случай се повреждат.