Микровълнова печка - каква консумация на енергия трябва да се очаква?

Микровълните се считат за много енергийно ефективна алтернатива на печката. Можете да прочетете в тази статия дали това всъщност е вярно, когато микровълновата фурна всъщност консумира по-малко електроенергия от алтернативните методи и каква консумация на електроенергия обикновено се очаква.

Сравнение между микровълнови печки и печки

По принцип може да се приеме, че микровълновата печка е по-енергийно ефективна от печката при нагряване на малки количества. С малки количества течности (до прибл. 250 ml) и за малки количества храна (до прибл. 400 ml), микровълновата печка е много по-енергийно ефективна от много други методи за готвене.

  • Прочетете също - Ремонт на микровълнова печка
  • Прочетете също - Изхвърлете микровълновата печка
  • Прочетете също - параход вместо микровълнова печка?

Това се дължи на ефективността, която е по-лоша при много видове печки с малки количества. В тази статия ще намерите обзорна таблица за ефективността на отделните устройства.

Освен това с микровълновата фурна храната се загрява директно, а не саксиите, контактните повърхности или зоните отстрани се загряват едновременно. Това предимство обаче вече е поставено в перспектива със средни количества.

Енергоспестяващо предимство при размразяване

Когато размразявате малки количества храна, микровълновата печка също е полезна. Бавното нагряване във водна баня или хладилник, разбира се, винаги е по-евтино без допълнителна консумация на енергия. За по-големи количества, размразяването им в топла вода на печката може да спести енергия.

Изчислете консумацията на енергия

В случай на печки, мощността на плочата обикновено е между около 1 ват и 2,5 вата и може да бъде по-висока за по-големи повърхности на плочата. Микровълните генерират по-малко енергия.

Обикновено консумацията на енергия в процеса на готвене може да се изчисли, като се използва мощността, умножена по времето, когато е била използвана. При микровълните обаче се прилага следното: изходната мощност не винаги е същата като консумираната мощност. В много случаи микровълните излъчват по-висока импулсна мощност, за да генерират по-ниска мощност като цяло.

Това означава: Микровълновата фурна, която работи при 600 W за един час, не винаги има консумация на енергия от 0,6 kWh, но евентуално по-висока консумация. Действителният винаги е определящ за това Консумация на енергия на устройство, а не на изхода. Подобно изчисление обикновено е твърде неточно.

Съвети и трикове Производителят или техническото описание могат да ви кажат каква консумация на енергия има вашата микровълнова фурна с определени настройки. След това можете да изчислите консумацията на енергия с помощта на времето за използване. Или можете просто да използвате амперметър.