Минерален бетон: коя дебелина на слоя, коя товароносимост?

Минералният бетон служи като основа за пътеки, улици и площади. Тук можете да прочетете как правилно да разположите основния слой от минерален бетон, за какво да внимавате и най-вече как се създава необходимата товароносимост.

Подземно състояние

Ако искате да създадете пътека или да изградите път за достъп - или дори просто да асфалтирате двора си: имате нужда от стабилен основен курс за всички тези неща. Колкото и стабилен да е повърхностният слой, ако повърхността не е достатъчно стабилна, дори и най-стабилният таван няма полза. С времето се срутва или провисва.

  • Прочетете също - минерален бетон за частна употреба
  • Прочетете също - Минерален бетон - Плътност и тегло
  • Прочетете също - уплътняване на минерален бетон - за какво да внимавате?

В зависимост от естеството на недрата ще ви е необходим стабилен основен курс за всички тези проекти. Минералният бетон е идеален за по-големи площи. Доставя се в готов вид от бетонната фабрика, разпределя се върху съответната площ и след това се уплътнява с вибрираща плоча (€ 414,00 в Amazon *). Обикновено можете да заемете плоча за уплътняване от магазини за хардуер.

Дебелина на основния ход

В зависимост от натоварванията, на които е изложен повърхностният ход, трябва да направите базовия слой съответно стабилен. Той трябва да носи тежестта на горния слой, както и тежестта, която се премества върху горния слой.

Ако искате напълно натоварени камиони да се търкалят през вашия асфалтиран двор, тогава също трябва да направите базовия слой съответно стабилен. При нормална употреба и най-много автомобилен трафик над повърхността, имате нужда от не толкова стабилна базова пътека.

Като цяло можете да приемете, че при нормална употреба, т.е.без тежки превозни средства, е достатъчен горен слой с дебелина между 15 и 25 cm. В случай на по-големи натоварвания обаче, основният слой във всеки случай трябва да бъде с дебелина 30 - 35 cm, в зависимост от теглото на повърхностния слой.

Компресирайте

Основният ход получава своята носеща способност предимно чрез уплътняване. Колкото по-високо е компресирано, толкова по-стабилно е. Можете да постигнете по-висока компресия чрез:

  • използването на по-мощен уплътнител за плочи
  • по-често уплътняване (обикновено се приемат 2-3 стъпки на уплътняване)
  • Уплътняване в обителта (особено препоръчително)

Основният слой трябва да има гореспоменатата височина след уплътняване!

Разход на материали

Можете само да прецените колко материал ви е необходим при какво ниво на уплътняване, за да постигнете необходимия обем. Най-доброто нещо, което трябва да направите, когато правите поръчката си в бетоновия завод, е да поискате обоснована оценка на количеството минерален бетон, което ви е необходимо за определен обем с 2 - 4 пъти на уплътняване. В повечето случаи се прилагат тези оценки.