Генериране на топла вода с печки на дърва

Печките на дърва с топлообменник съчетават приятна и уютна лъчиста топлина с удобството на съвременната отоплителна технология. Печките на дърва или печките на дърва могат дори да бъдат интегрирани в съществуващата отоплителна система.

Печки на дърва, свързани към отоплителната система

Ако печка на дърва с топлообменник е свързана към отоплителната система в къщата, тя не само ще отоплява единична стая. Практичните печки също могат да помогнат за спестяване на разходи за отопление, тъй като такава печка с топлообменник излъчва само част от топлината си като лъчиста топлина в помещението, в което е монтирана. Голяма част от топлината се предава на водата, преминаваща през топлообменника и се подава в системата за централно отопление чрез специален резервоар. Там може да се използва за осигуряване на отоплителна енергия за други помещения или за приготвяне на топла вода.

  • Прочетете също - Стари печки на дърва
  • Прочетете още - Генерирайте топла вода със слънчева топлинна енергия на покрива
  • Прочетете също - Видове отопление на дърва в сравнение

Печки на дърва като добавка за отопление или централно отопление

При определени обстоятелства такава пещ може дори да замени котел с масло, газ или конденз. Получавате различни системи с така наречените водоносни комини или печки на дърва. Можете дори да управлявате печките с конвенционални цепени трупи и да се наслаждавате на пращене на открит огън, като в същото време отделяте топлина към централната отоплителна система. Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид, които са обяснени по-долу:

  • не всички камини или печки на дърва са подходящи за непрекъсната работа
  • Системите трябва да имат аварийно водно охлаждане в случай на прекъсване на електрозахранването
  • Топлообменните фурни често са по-големи
  • Необходимо е място за съхранение на гориво

Други компоненти, от които ще се нуждаете

Обикновената печка на дърва не е достатъчна. Това представлява само буферната памет. Може да се наложи увеличение на възвръщаемостта, но във всеки случай циркулационна помпа и контролен блок. Тези системи правят не незначителни разходи. Освен това трябва да се направи корекция на съществуващата отоплителна система, включително и другите елементи, което също струва няколко хиляди евро. Възможно е обаче да можете да получавате държавни субсидии, ако интегрирате тези устройства в съществуващи системи.

Кога си заслужават подобни системи?

Системите не си струват, ако се използват само от време на време, особено не, ако печките се експлоатират с дърва, които първо трябва да бъдат закупени. Тук печките с пелети работят по-ефективно, чиято топлинна мощност може да се адаптира към съответното помещение. Най-добре е да получите добър съвет от специализиран търговец на дребно.