Боядисването на дърво с ленено масло е като храненето му

Лененото масло се вари от лененото семе на лененото растение. От много векове е известен като средство за грижа и защита на дървесината. Дървесината не е запечатана или затворена, но остава отворена и дифузна. Независимо от това, боядисването с ленено масло предпазва от проникване на вода и подобрява развитието на текстурата.

Чисто ленено масло или лак от ленено масло

Суровото и необработено дърво много обича лененото масло. Реагира с много здрав външен вид, изразителни и изразени зърна и текстура и по-добре отблъсква праха и водата. Така нареченото сушене се състои от мрежа, която е полезна за дървесината.

  • Прочетете още - Боядисване на дърво с ленено масло и на какво трябва да обърнете внимание
  • Прочетете също - Боядисване на восъчно дърво
  • Прочетете също - Боядисване на дърво със зехтин

Следните два варианта са предпочитани в магазините:

  • Чисто ленено масло без никакви добавки с много дълго време на накисване и втвърдяване
  • Лен с масло от семена с добавени сикативи, които ускоряват сушенето или омрежването

Така наречените полумасла, които се смесват с терпентиново масло или така наречения балсамов терпентин, трябва да подобрят проникването и пълзящото поведение на лененото масло. Ефектът е не само спорен, но поради огромния риск от самозапалване трябва да се има предвид използването на полумаслено масло.

Занаятчийска обработка

Лененото масло е по-малко разпространено, отколкото масажирано. Наситената апликация трябва да се разпространява възможно най-дълго с полиращи движения. Маслото, стоящо в локви, се отстранява чрез многократно полиране. В идеалния случай, когато го прилагате за първи път, трябва да оставите пет минути за работа и масажиране на дървото. След това смазаните повърхности трябва да се преработят три пъти на интервали от един час.

След около една до две седмици трябва да се нанесе още един тънък слой ленено масло. Това от своя страна се масажира интензивно и полира в. Оптичният резултат се подобрява, тъй като усилието се увеличава с течение на времето. Накрая смазаната и боядисана повърхност се полира до блясък с полираща кърпа или полираща кърпа. Резултатът от рисуването може да бъде визуално сравнен с изображението, създадено с прозрачна глазура.

Четките със свински четина и памучни парцали са добри инструменти. И двете се накисват добре и интензивно се разпространяват отново и отново. Леко затопленото ленено масло е дори по-лесно за обработка, защото става тънко и прониква по-бързо.

Съвети и трикове Съхранявайте парцалите и четките, които сте използвали за намазване на ленено масло на сигурно място. По време на сушенето, което по-точно се нарича омрежване, се генерира топлина, която може да доведе до самозапалване.