Рисуване с блажна боя върху дърво - съживяваща традиция

Маслената боя и дървото принадлежат заедно от векове. Старите майстори никога не са се ограничавали с рисуване на платна, те винаги са прибягвали до по-стабилния и селски материал. Въпреки това, те винаги са спазвали няколко правила, така че боята да не се лющи или да се отлепва отново по-късно. Не действайте случайно, но следвайте нашите съвети!

Така подготвяте дървото професионално

На първо място, имате нужда от възможно най-гладка повърхност, абсолютно чиста, без мазнина и изпъкнали влакна. Така че шлайфайте и почиствайте добре дървото от двете страни, защото гърбът също се нуждае от слой боя, така че панелът да не се изкривява.

  • Прочетете също - След рисуване с маслена боя: Как да почистите правилно четките!
  • Прочетете също - здравето е на първо място! Маслената боя е отровна?
  • Прочетете също - Как можете да премахнете маслена боя?

Грундирайте дървото, загрубяло с шкурка и старателно почистено, отпред и отзад, за да избегнете неравномерно напрежение. За абсорбиращи повърхности първо разредете вашия специален грунд и едва след това го нанесете. След това се полага неразреден слой.

На по-малко абсорбиращи дървета, като ПДЧ, веднага се дава неразреден грунд. Уверете се обаче, че покритието е подходящо както за дървена основа, така и за маслената боя, която го следва. Силно се препоръчва професионален съвет преди пазаруване!

Също така не забравяйте важния принцип, че внимателната подготвителна работа с висококачествен материал прави работата много по-успешна - и увеличава дълготрайността. Затова по-добре инвестирайте малко повече време и пари, така че резултатът да е наистина добър!

Маслото върху дърво работи още по-добре с платно!

В древни времена художниците са използвали плат за рисуване, за да покрият повърхността, преди да нанесат маслена боя върху дървото. Текстилът компенсира подуването и свиването на носещия материал и придава на картината по-голяма трайност. Освен това има и естетическа структура. Има следните възможности:

  • Купете предварително ламинирано дърво от доставчик на художник.
  • Имате избор между платно и синтетичен плат.
  • Уверете се, че дървото не е твърде тънко и евтино.
  • Като алтернатива можете да покриете дървен панел с платно плат.
  • Или можете да залепите цялата повърхност на плата върху дървото - използвайте маслено лепило за това.
Съвети и трикове Уверете се, че всеки материал, който използвате, е с максимално качество, така че работата ви да продължи толкова дълго, колкото панелните рисунки на великите майстори от миналото!