средство срещу дървесен червей в гредата

Ларвите на обикновения гризач или дълъг бръмбар често са в състояние да навредят както в нови, така и в стари сгради на стотици години. Те се хранят през дървените греди и перфорират дървото до такава степен, че разрушаването води до статични загуби и дори риск от колапс. Понякога само професионалните средства срещу дървесния червей в лъча могат да помогнат.

Поставете недвусмислена диагноза

На първо място трябва да се проверят дървените греди, за да се види дали дупките са обитавани от дървесни червеи. Най-класическият метод за откриване е появата на дървесен прах в дупките или под гредите. Този тип диагноза обаче може да бъде и измамна, тъй като дървесните червеи правят почивки в храненето, които могат да продължат седмици. При хранене дървесните червеи издават малки пращене, които се чуват в тиха среда. Ако се съмнявате, трябва да се потърси специалист.

  • Прочетете също - Прорези за стабилна копаене
  • Прочетете също - винтови греди с дървени съединители
  • Прочетете също - какво видях да видя

За да останат ларвите да умрат, са възможни три метода, някои от които могат да бъдат извършени само от самите миряни. Използването на топлина и механични домакински средства са безвредни за здравето, но не винаги са достатъчни.

Топлина и радиация

Дървесните червеи се състоят от богати на протеини ларви. Протеинът се коагулира от около 55 градуса по Целзий и убива ларвите. При методите на топлинно нагряване решетките се затоплят до около 60 градуса. Използват се различни видове генериране на топлина, които в зависимост от напречното сечение на лъча и интензивността на заразяване позволяват пълно нагряване:

  • Прилагане на горещ въздух
  • Инфрачервена радиация
  • Рентгеново излагане

Домашни средства

Много съвети се търгуват като домашни лекарства, които са подходящи за по-малки нападнати площи или за мебели. Това включва например "увиване" на дървото с пластмасово фолио след накисването му с оцетна есенция. Механичното пълнене на дървените греди и инжектирането на горещо лепило също имат тесни граници на ефективност.

Химичен процес

Повечето лечения с химически агенти имат недостатъка, че не са полезни за здравето. Професионалното опушване с азот, въглероден диоксид или други инертни газове се извършва на тавани, които не са разширени. Ако бъдат въведени отровни отрови като перметрични, всеки пряк контакт с лъча за хора и домашни любимци трябва да бъде изключен чрез по-късно запечатване с шеллак.

Съвети и трикове Като неизбежна защитна мярка срещу ново заразяване, трябва да намалите или намалите влагата в дървесината. Това може да се постигне, например, чрез разширяване или изолиране на таванско помещение.