мидени черупки - може да се изхвърлят с органични отпадъци?

След ядене на миди има многобройни черупки, които трябва да се изхвърлят по правилния начин. Не винаги е ясно по какъв начин се изхвърлят мидените черупки, по-точно в коя кофа за боклук принадлежат. Причината за това е съставът на подс. Малцина знаят дали могат да се рециклират или не.

Органични отпадъци или не?

Какво влиза в органичните отпадъци е един от най-често задаваните въпроси, особено когато става въпрос за остатъци от храна и храна. Поради това проблемът възниква и когато става въпрос за миди. Проблемът: Поради продължителното им време на разлагане, черупките на мидите не трябва да се изхвърлят с органични отпадъци. Те принадлежат към остатъчните отпадъци, независимо от вида или количеството.

Алтернатива на изхвърлянето е използването на тавите. Можете да ги използвате за занаяти, тъй като от тях могат да се реализират голямо разнообразие от проекти. Ако сами не се занимавате със занаяти, можете да предложите купичките на любители, например чрез малки обяви или публикации във форума. По този начин можете да се отървете от шушулките, без да ги изхвърляте в кошчето.

Съвети за изхвърляне

1. Чисто

Преди да поставите мидите в общите отпадъци, трябва да ги почистите старателно. Процесът на почистване гарантира, че мидените черупки са без остатъци от месото на мидите и така не предизвикват миризма или привличат животни. След почистване ги подсушете добре и при необходимост ги изхвърлете свободно или в допълнителна торба.

2. Никога на компоста

Не се препоръчват черупкови черупки върху компоста. Ако искате сами да изхвърлите органичните отпадъци, определено не трябва да добавяте черупки от миди. Причината отново е много дългата фаза на гниене, която не е подходяща за компост. Нужни са години, докато шушулките се разлагат, което само ще открадне място в компоста.

Също така нямате право да носите мидените черупки на плажа и да ги поставяте там. Тъй като това са предимно разплодни животни, шушулките се считат за отпадъци, които не трябва да се подават в естествения цикъл. Дори ако сами сте ловили мидите, не го правете. Остатъчните отпадъци все още са предпочитаната форма на изхвърляне на миди.