Шевна машина: Иглата винаги се забива - какво да правя?

Ако иглата продължава да се забива, докато шиете с машината, а след това трябва да се освободи усилено, това е досадно. Можете да прочетете за причините за това и какво може да се направи, за да се предотврати забиването на иглата в нашата статия.

Причини за засядане

Както при повечето проблеми с шевната машина, причините и тук могат да бъдат доста различни. Многото движещи се малки части на шевна машина трябва да работят перфектно заедно - в противен случай проблемите ще възникнат веднага. По отношение на своята структура, шевната машина все още е фино механично устройство - и съответно податлива на незначителни причини за неизправност.

  • Прочетете също - Шевна машина: счупена игла - какво да правя?
  • Прочетете също - шевната машина не шие - каква може да е причината?
  • Прочетете също - Работа с шевната машина - основите

Най-важните неща, които трябва да имате предвид са:

  • Машината е замърсена или недостатъчно смазана
  • Иглата е тъпа
  • Иглата е огъната
  • Иглата не е прикрепена правилно
  • Скоростта на шиене е твърде висока

Можете сами да премахнете всички тези причини. Ако това все още не работи, най-вероятно ще трябва да вземете машината си за ремонт.

Машината е замърсена или недостатъчно смазана

Шевните машини се нуждаят от редовно почистване и редовно омазняване на всички движещи се части. Постоянната работа с тъкани означава, че мъхът и прахът могат да се събират вътре в машината и да блокират части там. За това е достатъчно малко пухче. Мазането е важно, за да се поддържат подвижните части винаги достатъчно гъвкави.

На първо място, почистете и намажете добре машината си и вижте дали проблемът продължава.

Иглата е тъпа

Тъпите игли могат да доведат до задържане на иглата отдолу. Ако се съмнявате, сменете иглата с нова. Уверете се, че използвате подходяща игла (ако е необходимо и трико или джинсова игла) и че сте избрали правилния размер на иглата.

Иглата е огъната

Иглите могат да се огъват много бързо, което не винаги се вижда на пръв поглед. Например, прекомерното дърпане или натискане на плата често води до огънати игли.

Иглата не е прикрепена правилно

Също така, винаги се уверете, че сте прикрепили иглата с плоската страна отзад. Когато го прикрепвате, не забравяйте да избутате иглата нагоре, докъдето стига.

Скоростта на шиене е твърде висока

С дебели тъкани винаги трябва бавно шият. Ако скоростта на шиене е твърде бърза, това също може да е причина иглата да заседне.

Съвети и трикове Лошо или неправилно прикрепени или тъпи игли също могат да доведат до откъсване на иглата.