Полагане на естествен камък на балкона

С естествен камък балконът може да се превърне в красиво открито пространство, дори в градска среда. Като подово покритие може да се избере конструкция на кокили вместо фиксирано залепване, което е практично в наетите апартаменти, например. Фокусът е върху оттичането на водата, което трябва да бъде изпълнено правилно на ръка.

Изисквания към структурата и конструкцията

Балконите се състоят или от стърчащи еркери или от метални конструкции, или от лоджии, интегрирани в зидарията. Ако за подово покритие е избран естествен камък, подът се състои от бетон или стомана. Конструкцията на залепване или кокил влиза под въпрос като възможни видове закрепване.

  • Прочетете още - Полагане на терасни плочи от естествен камък или бетон
  • Прочетете още - Полагане на естествен камък на тераса
  • Прочетете още - Полагане на естествен камък функционално и систематично вътре

Важно е повърхността да е наклонена далеч от стената на сградата или към дренажен отвор. В повечето случаи подът на балкона вече е снабден с наклон от два до три процента. Естествените камъни трябва да поддържат наклона. Допълнителни основни изисквания за естествен камък на балкон са:

  • Устойчивост на замръзване
  • Водоустойчиви фуги, например със силикон
  • Стабилно закрепване на ръба
  • Неплъзгаща се повърхност
  • Монтажната височина е по-малка от височината на прага на вратата

Подструктура

Някои от най-често срещаните структурни повреди се появяват на балкони. Сместа от валежи и температурни разлики поставя високи изисквания към конструкцията. Водата не само трябва да се оттича изобщо, но и в достатъчно количество и скорост. В допълнение към професионално запечатаната подпочвена повърхност, дренажната система трябва да бъде достатъчно ефективна при всякакви метеорологични условия. Обикновено се използват композитни уплътнителни системи.

Дренажът трябва да води или към вграден дъждов канал, или към дренажен отвор с тръбна връзка. Обратни води не трябва да възникват дори при големи количества валежи. Стоящата вода на балконите като локви унищожава всеки камък в дългосрочен план. Повреденият естествен камък, дори и с най-фините пукнатини на косата, рано или късно води до отделяне на панелите. Всякаква останала вода може да доведе до спукване на камъка, когато е мразовит.

Вземете под внимание теглото дори когато е мокро

Когато избирате сред видовете естествен камък, трябва да се предпочитат бързосъхнещи скали. Теглото, което балконът може безопасно да издържи, е много важно. Колкото по-абсорбиращ е естественият камък, толкова по-голямо е теглото му. Напълно напоената плоча от естествен камък може почти да удвои теглото си.

Съвети и трикове Ако разполагате с достатъчна височина на монтаж, трябва да предпочетете пиедесталите като конструкция. Възможно повредени плочи могат да се сменят без никакви проблеми.