Полагане на плочки от естествен камък върху стена

Подобно на керамичните плочки, плочките от естествен камък също могат да се полагат на стената. Като крепежни елементи се предлагат лепила или хоросан. Въпреки това, хоросанът трябва да има по-силна адхезивна якост, отколкото при полагане на пода. Поведението на настройка също е важно, така че плочките да не падат по-късно от стената поради свиване.

Изтичаща вода неподходяща при сушене

Най-голямата разлика между изпичаните и керамичните плочки и естествения камък е поведението на засмукване. Неправилният избор на закрепващия материал може да намали задържането в процеса на сушене и настройка и да доведе до отпадане на плочките от естествен камък. Когато попитам дали естественият камък или плочки са избрани като затоварване, степента на опит и трудност на обработката също е важна за подобряване на дома. Естественият камък представлява собственото управление пред по-голямо предизвикателство.

 • Също така четете - полагайте естествени каменни плочки професионално
 • Също така четете - монтирайте естествените каменни плочи в леглото за хоросан
 • Също така четете - декални плочки от естествен камък след пръскане

В повечето случаи стените на естествения камък се преместват до бетон. Не само естественият камък с порест характер, но и конкретните практики абсорбиращ ефект на лепилото или хоросан (7.79 € в Amazon *). Процесът на сушене не трябва да се основава на бягството или изпаряването на водата. Във всеки случай е по-безопасно да залепите естествени каменни плочи и плочки на стената. За това трябва да се използват пластмасови лепила, направени от полиуретан, например.

Контролен списък за полагане на плочки от естествен камък по стени

 • Коригирайте лепилото или хоросана по отношение на поведението на засмукване и сушене
 • Достатъчна носеща способност на закопчалката
 • Посока на работа винаги отдолу нагоре
 • Поставете опорни клинове в фугите за плочки с дебелина десет милиметра или повече
 • Нанесете импрегнация или уплътнител преди фугиране
 • Поставете периферна еластична компенсаторна фуга в краищата на стената
 • Осигурете подаването на въздух в съответствие с инструкциите на производителя за лепилото
 • Вземете предвид инструкциите за обработка на производителя по отношение на външни обстоятелства

Ширината на фугите за плочки от естествен камък на стената зависи от тяхното състояние и подготовка. Правите ръбове трябва да са дълги три милиметра до дължина на фугата шестдесет сантиметра и пет милиметра отвъд това. Срутеният естествен камък и грубите скали като шисти винаги се нуждаят от фуги с ширина най-малко пет милиметра.

Съвети и трикове Ако "истинските" плочки от естествен камък са трудни за закрепване поради голямото им тегло, можете също да изрежете по-тънки облицовъчни тухли от естествен камък и да ги залепите за стената. Те често се предлагат с покрити долни части, които са по-лесни за залепване.