Фугиране на плочи от естествен камък отворени или затворени

Когато са положени плочи от естествен камък, възниква въпросът за фугите. Има няколко варианта за избор, всеки със своите предимства и недостатъци. Важни са въпросите за водопропускливостта, позиционната стабилност, разпространението на плевелите и почистването. При фугирането се взема предвид индивидуалната структурна ситуация и вида на камъка.

Планиране и възможности

При полагане на плочи от естествен камък става необходимо решение за фугите. В повечето случаи естественият камък, положен върху бетон, е здраво фугиран. Когато се използва в мокри помещения като банята или заобикалянето на басейна, е целесъобразно водоустойчиво и водоустойчиво запълване на фугите със силикон.

  • Прочетете също - Ръководство за полагане на плочи от естествен камък
  • Прочетете също - Лепене на панели от естествен камък частично или изцяло към стена
  • Прочетете също - Постоянно фугиране на Порфирий

Ако плочите от естествен камък се полагат без хоросан, няколко варианта са често срещани и възможни.

  • Ставите остават незапълнени и празни
  • Коритото от чакъл в подземната повърхност се "удължава " чрез запълване на фугите с песъчинки
  • Фугите се пълнят с пясъчна каша
  • Фугите се пълнят със сух пясък
  • Плочите от естествен камък се полагат безпроблемно отзад до челно (преса или смачкване)
  • Технически дефиниран брой еластични компенсатори трябва да придружава други фуги

В повечето случаи е по-добре да се запечата преди фугиране

Когато естественият камък е фугиран, почти всички пълнещи смеси имат оптичен ефект върху повърхностите на плочите. Разтворите (7,79 евро на Amazon *) образуват циментов воал, епоксидните смоли причиняват лъскави или тъпи петна, а други съставки могат да доведат до тъмни петна (като мокри).

Ако пълнителят за фуги има ефект върху външния вид на естествения камък, трябва да се нанесе импрегниране или уплътнение преди фугиране. Това не е необходимо при суспензии без пясък и цимент.

Свойства на фугиращата смес

Под, покрит с плочи от естествен камък, е изложен на различни напрежения. Възможен е всякакъв вид фугиране на частни тераси и умерено използвани градински пътеки в частни градини. В случай на по-високи честоти на използване, като пътища за достъп до главния вход на къща, фугите също имат стабилизираща и стабилна по размер функция чрез фугирането. Свободно излятите фуги могат да бъдат снабдени с кръстове за плочки, които стабилизират фиксираното положение на отделната плоча.

Съвети и трикове Ако искате почти сигурно да избегнете повреда от замръзване, изберете водопропускливи смеси за пълнене на фуги. Ще трябва да преработвате това малко по-често, но тогава спуканите панели са почти невъзможни.