Ето колко често е препоръчително да рисувате дървена къща

В интериора интервалът между новите слоеве боя е въпрос на вкус и износване. Дървените повърхности с видими зърна и текстура издържат на обичайните признаци за битова употреба по-дълго от тапетирани или боядисани каменни стени. Що се отнася до въпроса колко често дървена къща трябва да се боядисва отвън, мненията се различават.

Патина може напълно да замени рисуването

Като цяло, когато става въпрос за грижа за дървена къща, както при всички останали сгради, предмети и неща, личният вкус е решаващият фактор. Съвременните, професионално произведени и правилно построени дървени къщи трябва да се боядисват толкова често или рядко, колкото каменните къщи.

  • Прочетете също - боядисайте вътрешността на дървена къща с естествени продукти
  • Прочетете също - причини за дървена къща на кокили
  • Прочетете също - Правилната основа за дървена къща

Пребоядисването, което е необходимо освен основния слой, може дори да се откаже изцяло, ако правилният вид дърво има собствена естествена защита. Дървета като скандинавския бор или лиственица отделят синкава гъба, която е родна в дървесината, когато се изветри. Образува сребристосива патина, което прави рисуването излишно от структурна гледна точка.

Ориентационни стойности за бои

Следните интервали могат да се използват като правило по отношение на видовете използвани глазури, масла или цветове. Смислеността на връзката между времевите интервали обаче е по-важна от действителната информация за времето. Като грубо ръководство се прилага следното:

  • Пигментирано ленено масло на всеки три до пет години
  • Пигментирана глазура на всеки четири до шест години
  • Пълен слой боя на всеки шест до дванадесет години

Конструктивна защита от дърво

Разбира се, първоначалното състояние на фасадата на дървената къща играе решаваща роля. Мерките за така наречената конструктивна защита на дървесината са:

  • Покривна защита
  • Защита от пръски
  • Непланирано дърво
  • Бързо оттичане на вода през профили и капещи ръбове

Всички конструктивни защитни мерки удължават необходимите интервали за боядисване за защита на дървото.

Допълнителни външни фактори

В зависимост от вида на дървото, честото излагане на влага от валежи може да съкрати интервалите за боядисване откъм времето. Специфичен недостатък на дървената къща е непоносимостта към UV светлина. Отделните висококачествени дървета нямат проблем с това, но повечето фасади трябва да бъдат защитени. За това обаче се предлагат нежни естествени агенти като шеллак или восъчни балсами, които не трябва да се подновяват след еднократно приложение.

Съвети и трикове След като сте взели решение за обработката на вашите дървени греди, трябва редовно да пребоядисвате според степента на защита. Можете да избегнете боядисването на външната страна на дървената греда само ако фасадите обикновено не се обработват.