Боядисване на OSB панели с боя за стени

OSB панелите се състоят от груби и залепени дървени стърготини. Това им дава отличителна повърхностна структура, която остава видима след боядисване с боя за стени. Ако боята трябва да има гладък вид, трябва да се използват шлайфани OSB панели.

Структура и грунд

OSB или ПДЧ се използват предимно като подконструкция или облицовка на стени и подове. Те имат ясно рустически изглеждаща повърхностна структура, която не е покрита с цвят. Ако тази структура ви допада, боядисването с боя за стени не е проблем.

  • Прочетете също - професионално боядисване на OSB
  • Прочетете също - Монтирайте OSB панелите върху рамки на шпилки
  • Прочетете също - Как да усъвършенствате OSB панелите с мазилка за нанасяне

Обикновено боята за стени е водоразтворима емулсионна боя. Ако боядисаната повърхност отговаря на високи стандарти, силно се препоръчва грунд. "Работещите" дървени стърготини, съдържащи се в OSB панелите, могат да накарат боята на стените да се отлепи с течение на времето.

Предварителна обработка и мирис

Ако плочата OSB трябва да показва лакиран външен вид след боядисване с боя за стена, тя трябва предварително да бъде оцветена и предварително лакирана. Грундирането или боядисването трябва да се извърши с продукт на основата на разтворител. Това избягва обезцветяване на водата в OSB панела.

Неприятните миризми, причинени от бои на основата на разтворители, играят важна роля, особено на закрито и в близост до много текстилни изделия, например в гардероб или спалня. Нормалните бои за стени са без разтворители и следователно безвредни.

Грундовете или грундовете съдържат разтворители и следователно развиват силна миризма, понякога дори в продължение на много седмици. Ако обаче грундът е изсъхнал, боядисването на боята за стена може да предотврати изпаряването му. Неприятната миризма е "прикрита" и по този начин съответства на обичайната продължителност и интензивност на обикновена стена.

Шлайфани OSB панели

Ако повърхностната структура трябва да бъде възможно най-минимална, шлифованите OSB панели са правилният избор. Определено трябва да се въздържате да го шлайфате сами, тъй като лепилото и лепилото, съдържащи се в панелите, обикновено причиняват изпарения на формалдехид. OSB панелите, които са шлифовани и почистени в завода, могат да се използват без колебание и да се боядисват с боя за стени.

Съвети и трикове Водата е естественият враг на OSB ПДЧ. Избраният тип боя за стена трябва да се смесва с най-малкото количество вода, което е възможно според производителя. Това предотвратява евентуално подуване на отделни стружки под боята.