Изрязан картон - какви опции има?

Картонът - особено сив картон или особено дебел картон - често може да бъде приведен само в желаната форма или да бъде нарязан с големи усилия с големи усилия. Можете да прочетете за общите възможности за рязане и какво е най-добро за какво в тази публикация.

Начини за изрязване на картон

Индустриална зона

В индустриалния сектор, например при производството на опаковъчни материали, днес се използват високопрофесионални и преди всичко автоматизирани системи за рязане. Работите по рязане се извършват главно автоматично от CAD системи, също се използват лазерно рязане и роботизирани системи и системи за щанцоване.

  • Прочетете също - Печат върху картон - какви опции има?
  • Прочетете също - картон за мебели?
  • Прочетете също - втвърдяващ се картон - възможно ли е?

Рязане на картон в домакинството

Що се отнася до рязането на картон около къщата, разбира се, има и други опции:

  • Ножици за хартия
  • Фреза и нож за килим
  • Лосторез
  • Акумулаторен универсален нож

В отделни случаи особено дебел и стабилен картон може да се реже и с инструменти за дървообработване (прободен трион). Но това е изключението.

Ножици за хартия

Дори при ниски грамати (тегло на картона в g / m²), ножиците достигат своите граници. Ако картонът стане твърде дебел, едва ли е възможно да се направят наистина прави и чисти разфасовки. Освен това, дори и при ниски грамати (от 250 g / m² се говори за "картон ") усилието се увеличава значително в сравнение с хартията.

Фреза и нож за килим

Фрезите и преди всичко ножовете за килими - в по-големите версии - са най-добрият начин за чисто нарязване на още по-дебел и стабилен картон. Те могат да бъдат прикрепени към направляваща шина (дърводелски квадрат, нивелир и др.) и по този начин осигуряват прави срязвания дори с по-големи усилия.

Лосторез

Лостовите фрези обикновено могат да се използват само за по-ниски грамати. В повечето случаи това е посочено в техническите описания на устройствата. Освен това по този начин могат да се режат само малки формати и са възможни само прави разфасовки.

Акумулаторен универсален нож

Устройство, което се предлага на пазара от няколко години и все още е почти неизвестно, е безжичният универсален нож. Това е практически електрическата версия на ножа за килими с малък, движещ се режещ диск. Възможни са дебелина на рязане до 6 или 7 мм, но за разлика от ножа за килими, не се изискват усилия. Дори дебел и много здрав картон може да се реже толкова добре.

Съвети и трикове В по-голямата част от случаите вероятно ще се разбирате най-добре с фреза и направляваща шина. Фрезите обикновено са все още подходящи за кръгли разфасовки, но можете да използвате и нож за кука (килим) за това.