Паркет и ламинат в сравнение

Паркетът и ламинатът имат две общи черти. От една страна, и двете са подови настилки, а от друга страна, повърхността развива повече или по-малко подчертан вид на дърво. Ламинатът се състои от носещ слой, обикновено ПДЧ, върху който се нанася пластмасов слой.

Евтини имитации на дърво

Напредналата технология в производството на пластмаса позволява на модерния ламинат да имитира дървената повърхност не само визуално. Използвайки специални техники на леене, повърхностните свойства на дървото също могат да бъдат моделирани.

  • Прочетете също - полагането на ламинат върху паркет трябва да бъде внимателно обмислено
  • Прочетете също - струва ли си 2-ри. Избор на паркет?
  • Прочетете още - Дълги ленти паркет

За разлика от паркета, ламинатът не може да се обработва, не може да се шлайфа или запечатва и следователно почти винаги се полага плаващ.

Най-важният качествен фактор при ламинат е устойчивостта на абразия на повърхността. Различните класове на абразия правят разликата в цената. Най-скъпите ламинати струват повече от евтиния паркет.

Най-евтините ламинати струват от пет евро на квадратен метър и следователно често са най-добрият избор за малък бюджет или предполагаемо ограничен период на наем.

Подобна многослойна структура

Нито паркет, нито ламинат като влага и вода. Поради носещия материал, върху който се нанася пластмасата в ламината, ПДЧ може да набъбне, ако проникне вода.

Всеки, който харесва появата на тропическа дървесина като тиково дърво, розово дърво или Bangkai, но не иска да повреди гората по екологични причини, има алтернатива с подходящия ламинат.

Видът на паркета, най-тясно свързан с ламината, е многослойният сглобяем паркет. Вместо износен слой от хартия, импрегнирана с меламинова смола, многослойният предварително завършен паркет има истински дървен фурнир. Структурата е предимно идентична.

Електростатика и вътрешен климат

За разлика от дървения паркет, ламинатът може да се зареди електростатично. При много сух въздух в помещението с влажност по-малка от петдесет процента, този заряд генерира леки електрически удари при допир на електропроводими предмети като метални дръжки на вратите.

Ламинатът няма влияние върху климата в помещението и може да се разглежда като атмосферно неутрално подово покритие. Паркетът със съдържание на дървесина или изработен от масивна дървесина има регулиращ ефект чрез естественото поглъщане и отделяне на влага.

Съвети и трикове Ако сте собственик на вашия дом, паркетът обикновено е най-подходящият избор, тъй като освен по-високото качество на живот има и по-дълъг живот поради възможни ремонти. Ламинираният паркет може да бъде най-подходящият избор при наеми или в бизнес помещения.