Паркет лак

Паркетният лак напълно запечатва дървесната повърхност и предпазва дървото от износване, признаци на износване и влага. Боите, които преди съдържаха много разтворители, почти изцяло отстъпиха място на продукти на водна основа с ниско съдържание на разтворители. В допълнение към едно- и двукомпонентните бои има специални бои, които имат противоплъзгащи свойства.

Предлагат се четири вида бои

Така наречените бои на водна основа съответстват на дисперсия, която се състои от повече от половината вода и съдържание на разтворител най-много 15 процента. Предлагат се в едно- и двукомпонентна форма. Маслено-синтетичните смолисти бои на основата на естествени масла също са широко разпространени. Тези паркетни лакове съдържат алкидни смоли за залепване.

  • Прочетете още - Дълги ленти паркет
  • Прочетете също - полагане на паркет
  • Прочетете също - Запечатайте паркета и спазвайте необходимото време за сушене

Полиуретановите бои се предлагат и в едно- и двукомпонентни версии. Те съдържат голям процент разтворители и се наричат ​​също чисти лакове или DD лакове. Четвъртият вид лак, киселинно-втвърдяващият паркет, е на ръба на изчезването, тъй като киселината, въведена в разтворители, съдържа спорния формалдехид.

Запечатан като паркет лак

Основният принцип за това как нанесеният паркетен лак запечатва дървесната повърхност се основава на изпарението на съставките във всички видове лакове. При боите на водна основа първо съдържанието на вода и след това свързващото вещество образуват филма за боя по този начин и го оставят след себе си. В случай на маслено-синтетична смолиста боя, разтворителите се изпаряват. Реакцията на останалите сухи остатъци с кислород образува кератинизираната боя.

При паркетния лак с полиуретан високият дял на разтворителите се изпарява и останалите синтетични смоли образуват лака поради химическа реакция. Този лак е много устойчив и твърд, но отнема много време, докато понякога острата миризма на изпарение се разсее. Втвърдяващата киселина боя е също толкова твърда и също така се втвърдява много бързо.

Актуални оферти

Паркет лак
Копринен матов на водна основа с полиуретан hornbach.де 23,53 евро / литър
Clou, копринено матова, на водна основа hornbach.де 23,87 евро / литър
Gori паркет лак на водна основа боя и цвят24.де 19,21 EUR / литър
Лак за паркет от дърво Mipadur на базата на уретанова алкидна смола боя и цвят24.де 12.20 EUR / кв.м

Приблизително изчисляване на площ

За да закупите точното количество боя, трябва да вземете предвид няколко критерия, когато правите изчислението. Паркетите с грунд изискват по-малко нанасяне на боя, отколкото суровото паркетно дърво. Твърдите дървета "смучат" по-малко и следователно обикновено са адекватно запечатани с еднократно тънко покритие. Като ориентир, площ от около десет квадратни метра може да бъде боядисана с един литър боя.

Допълнителна информация по темата:

  • боя и цвят24.де
  • паркетна наука.де
  • лакове за паркет.информация