Перколатор: принципът е просто обяснен

Кафе машина с принцип на перколатор е евтина и лесна за използване. Преди всичко може дори да се използва в движение, напр.Б. използва се при къмпинг. Принципът е изумително прост и ефективен. Прочетете как работи принципът на перколатора по-долу.

история

Първият филтър за кафе вероятно е изобретен между 1810 и 1814 г. от английския изобретател и експериментален физик Бенджамин Томсън. Твърди се, че първата тенджера за кафе с вътрешен цилиндър е построена от парижки тенекеджия през 1819 година. Оттогава принципът е променян, усъвършенстван и разнообразен няколко пъти. Следователно в днешно време има много различни дизайни, но всички те се основават на един и същ принцип.

  • Прочетете също - Лесният начин за обезвъздушаване на кафе машина
  • Прочетете също - кафемашините Petra лесно се отстраняват от котлен камък
  • Прочетете също - почистване на кафемашината Senseo

Как работи перколаторът?

Най-важният елемент на перколатора, който е общ за всички вариации, е водопроводът, който транспортира водата отдолу нагоре, където тя преминава през филтър с кафе (или при изкачване или спускане). Всички перколатори са пълни с вода и имат филтър, който съдържа кафето на прах. След това перколаторът е изложен на източник на топлина: газова печка, електрическа печка или къмпинг печка са подходящи за това. Топлината кара водата да се издига до върха на тръбата, преминава през кафето на прах и след това или пада обратно в долния контейнер, или преминава в отделна част. Когато водата падне обратно в долната част на тенджерата, силата на кафето може да варира според желанието: колкото по-дълго кафето се готви, толкова по-често водата преминава през кафето на прах и толкова по-силно става кафето.
Вторият принцип, известен също като еспресо тенджерата, е по-често срещан.

Саксията за еспресо

Тенджерата за еспресо е разделена на три части, които могат да бъдат разглобени: Долната част се пълни с вода, след това металният филтър, който се пълни с кафе на прах, и накрая горната част се завинтва върху нея във формата на тенджера. Когато кана се нагрява, водата тече нагоре през тръбата, през кафето на прах и след това мехурче в горната част на кана. След като цялата вода изтече, каната трябва да се извади от печката.

Съвети и трикове Почиствайте каната с мека кърпа и без препарат, за да не разваляте вкуса на кафето. Особено гърнето за еспресо от алуминий трябва да се измие внимателно, за да не надраска материала.