Боя с лесна грижа: тези свойства се осигуряват от латексова боя

Те изглеждат по различен начин, чувстват се различни и имат доста интересни свойства: латексните бои се различават от обикновените стенни бои, въпреки че обикновено са назначени за един и същи вид бои, емулсионните бои. В миналото те все още са съдържали чист каучук, днес повечето продукти са обогатени със свързващи вещества на основата на полимери.

Водоразтворим в течно състояние - устойчив на влага като покритие

Връзката между латексната боя и водата се оказа особено практична: течната боя в кофата може да се разрежда с вода и не съдържа никакви химически разтворители. Четките могат лесно да се измият под крана.

  • Прочетете също - Мога ли да боядисвам латекс с латекс?
  • Прочетете също - Използването на латексова боя правилно - за перфектно покритие
  • Прочетете също - Отстранете старателно латексната боя от мазилката за нов слой боя

След като покритието изсъхне, обаче, водата вече не може да навреди много на латексната боя и всъщност капки се търкалят по лъскавите повърхности. Ето защо латексовото покритие е подходящо и за влажни помещения, но не директно в зони за пръскане като душ.

Латексната боя има тези предимства и недостатъци

Латексните бои имат редица други приятни предимства, които карат майсторите да се справят отново и отново към тази боя. Съществуват обаче и няколко недостатъка, които не бива да се пренебрегват.

предимства недостатъци
изсъхва влагоустойчив трудно дифузионен
добра издръжливост на много повърхности трудно се отстранява
мие се / лесно се почиства Лъскавият ефект може да бъде обезпокоителен
възможно покритие с висок гланц колкото по-блестящ, толкова по-трудно е да се боядисва
без разтворители може да съдържа формалдехид
Цена в нормалния диапазон естественият каучук повишава цената
нисък разход на материал не покрива толкова добре, колкото обикновената боя за стени

Като цяло латексната боя е боя за специални цели, която е идеална за улесняване на стените. Особено стълбищните клетки и широко използваните обществени пространства често се боядисват с този вид боя.

Професионалният художник обикновено рисува латекс върху текстуриран тапет, така че покритието може да бъде премахнато много по-лесно по-късно. Освен това относително тънкият, лъскав цвят подчертава структурираните повърхности по атрактивен начин.

Съвети и трикове Тапетите от стъклени влакна са особено подходящи като субстрат за латексни бои, тяхната пластмасова структура създава естетични повърхностни ефекти. В допълнение, този тип тапети е относително лесен за поставяне на стената и се оказва изключително здрав в ежедневието.