Как да се грижим за вашата мивка от естествен камък

Мивките от естествен камък са много красиви, но само ако се грижите редовно за тях. Можете да разберете как точно да направите това в нашата статия. В противен случай производителите също дават съвети и инструкции как да се грижите за умивалника.

Грижата за естествения камък мивки правилно

Всякакви вещества добавят към умивалника от естествен камък: вар, мръсотия, но и почистващи препарати. Следователно първата стъпка в поддръжката е да почистите мивката по подходящ начин. Само тогава може да се поддържа.

Почиствайте правилно умивалниците от естествен камък

Мивките от естествен камък не понасят тежки почистващи препарати. Следователно трябва да избягвате хлор и киселинни вещества. Най-добре е да закупите средства, които са специално проектирани за естествен камък. Можете лесно да използвате сапунена вода за почистване.

Можете да изтриете петна от варовик с много фина вълна от неръждаема стомана. След това обаче трябва да подновите импрегнирането или запечатването. Повече за това в следващата точка.

Като цяло най-добрият начин да се грижите за мивката е да я избършете със суха кърпа след употреба. Тогава не остава вода, петна от варовик се образуват много по-трудно.

Импрегнирайте или запечатайте мивката

Умивалниците от естествен камък обикновено се доставят от производителя с импрегнирана или запечатана повърхност. Ако случаят не е такъв, ще трябва сами да се погрижите за защитата на мивката. Импрегнацията прониква в порите на камъка и практически го предпазва отвътре. Не може да се измие. Само ако използвате стоманена вълна за почистване, трябва да подновите импрегнирането.

На повърхността образува уплътнение. Чрез използването и почистването на този защитен слой винаги е по-тънък с течение на времето. Ако погледнете през гнилите петна, трябва да приложите нов печат.

И двете защитни мерки имат ефекта, че водата се подскача на повърхността на умивала и следователно не се образува като бърза вар.

Восък като грижа

Ако мивката е запечатана, не се нуждаете от восък. Дори импрегнирането прави грижи с излишен от восък. Следователно восъкът трябва да се разглежда като алтернатива, която се предлага преди производителя.