Борово дърво - интересно дърво за мебели

Борът, като специален вид бор, осигурява дърво, което излъчва много средиземноморски нюх и поради това често се използва за строителство на мебели. В тази статия ще разберете какви свойства има боровата дървесина, как можете да я разпознаете и какви разлики има спрямо другите видове бор.

Технически стойности

Стойност на описанието на измерената стойност
Насипна плътност 0,45-0,87 g / cm³
Сила на натиск приблизително. 42 N / mm²
Сила на огъване приблизително. 81 N / mm²
  • Прочетете още - Мебелно дърво: Най-важните видове дърво за мебелно строителство
  • Прочетете също - Боядисване на восъчно дърво
  • Прочетете още - Изкуствено потъмняващо светло дърво

Връзка и други условия

От ботаническа гледна точка боровите дървета са борове. Това води до известно объркване на термините. Така английската термин "борова" обикновено се отнася до борови видове, но без борове. Дори и при нас, борът често означава "средиземноморски бор" или "италиански (камък) бор", понякога и "екран-бор". Боровите дървета също с радост се бъркат с честите челюсти в Алепо в средиземноморските райони.

Прилики и разлики между борове и други борови видове

Борове образуват множество различни видове, като цяло има над 90 различни борови вида. Разликите между отделните борови гори и по този начин между борове и борове са съвсем изразени. Особено цветовете на дървото, но също така и стойностите на силата могат да варират, дори в един вид, в зависимост от местоположението.

В сравнение с нашия роден бор, борът е много по-червен и има стойности на якост, които са повече в долния край на боровата скала. Много местни и особено скандинавски борове понякога са много по-твърди и по-твърди.

Виж

Зърно

Структурата на боровата дървесина изглежда доста груба. Боровото дърво показва ясни годишни пръстени, а преходите между ранно дърво и късно дърво са много ясно разпознаваеми в бора. Лъчите на боровото дърво са много правилни. Каналите от смола също могат да се видят много ясно в боровото дърво.

цвят

Боровото дърво е много светло, но структурата му е много по-тъмна. Сърцевината е типично жълто-червена, червеникавият тон е по-изразен, отколкото при другите видове борове. В беловината има и отчетлив червен оттенък, той може да бъде розово-белезникав, но и по-отчетливо розов.

Имоти

Борът споделя повечето от свойствата на бор, включително лоша твърдост и здравина. Той обаче е малко по-тежък от много други видове борове. Боровото дърво е много богато на смола и почти винаги има многобройни смолни включвания (смолни гали). Следователно редактирането може да бъде трудно.

Свиване и сушене

Изсушаването на боровата дървесина е относително безпроблемно, поведението на свиване е в средния диапазон

съпротива

Боровото дърво не е устойчиво на атмосферни влияния, само много малко трайно и трайно. В допълнение, боровата дървесина е много податлива на заразяване с гъбички и насекоми. Следователно използването на открито е практически изключено.

използване

Боровото дърво се използва главно като дърво за мебели. Като масивно дърво, той носи средиземноморски, но и скандинавски усет в стаите, светлият цветен тон на дървото и много тъмната структура едновременно предлагат интересен външен вид, който го прави много популярен. Понякога се използва и за вътрешни работи (рядко). В миналото борът е бил традиционната дървесина, използвана за мачтите на големите кораби.

произход

Боровите дървета растат почти изключително в средиземноморския регион. Оттам идва дървото.

Тук ще намерите преглед на най-важните видове дървесина в световен мащаб.

Съвети и трикове Преди определени повърхностни обработки, смолата трябва да се отстрани от парчето дърво, ако е необходимо. Парчета, особено богати на смола, не са подходящи за всички видове повърхностни обработки. Може да възникне и отделяне на смола.