самолет - рядко дърво за мебели

Поради не особено добрите си технически свойства, дървото от чинар се използва значително по-малко като дърво за мебели, отколкото други видове дървесина. В тази статия ще разберете подробно какви свойства има и какви са проблемите при обработката.

Технически стойности

Стойност на описанието на измерената стойност
Насипна плътност приблизително. 0,60 g / cm³
Сила на натиск 38 - 56 N / mm²
Сила на огъване 70-107 N / mm²
Калорична стойност 4,2 kWh на кг, 1.900 kWh на кубичен метър
  • Прочетете също - Твърда дървесина: най-важните видове дървесина
  • Прочетете също - кестеново дърво
  • Прочетете също - Произходът на дървото Sheesham

Видове и обозначения по DIN

Само обикновеният чинар играе роля в производството на дървесина. Това е гадно растение, което е кръстосано от западния чинар и ориенталския чинар.

DIN обозначения и сортиране

Използвайте обозначение
Национално наименование съгласно DIN самолет
Съкращение съгласно DIN PLT
Международни обозначения и съкращения съгласно DIN EN 13 556 Равнина (PLXH, ЕС)

Виж

Зърно

Дървото от явор има малки и разпръснати пори, но има забележими медуларни лъчи, които са предимно червеникави на цвят и по този начин имат силно влияние върху външния вид. Годишните пръстени също са много различни. Относително силното зърно изглежда доста декоративно.

цвят

Сърцевината е с червеникавокафяви до по-тъмни кафяви тонове. С течение на времето леко потъмнява. Беловината е винаги белезникава, понякога с много слаби червени или кафяви тонове. Той запазва цвета си.

Имоти

Дървесината на чинара е твърда и много жилава. Не е толкова лесно да се работи, но повърхностните обработки обикновено работят добре.

Свиване и сушене

Сушенето може да бъде проблематично и изисква грижи и внимание. Поведението на свиване е много силно.

съпротива

Дървото от явор е само много слабо устойчиво на атмосферни влияния и не е устойчиво на нападение от гъбички и насекоми. Дървото от явор не е много издръжливо.

използване

Дървото от явор се използва главно в интериорното строителство. Използва се както като масивна дървесина в мебелното строителство, така и като фурнирова дървесина. По-рано беше от голямо значение при производството на вагони, цевите и приборостроенето.

Цени)

Цените за нарязан дървен материал обикновено са между 750 и 1.000 EUR на м³. Дървото от явор обикновено се предлага на пара.

Тук ще намерите преглед на най-важните видове дървесина в световен мащаб.

Съвети и трикове Дървото от явор има много висока калоричност, която е само малко по-ниска от тази на дъбовото и буковото дърво. Честото подрязване на улични дървета може да доведе до много евтини и в същото време много твърди и висококачествени дърва за огрев.