полиамид или полиестер: кои фибри имат носа отпред?

Полиамид е синтетично влакно, както и полиестер. И двата материала намират широко разпространение в хранителната промишленост, особено в сектора на спортните текстил, те едва отстъпват. И няма значение каква материя, защото полиамид и полиестер имат някои разлики в техните свойства. Следната информация трябва да служи като помощ за вземане на решения, когато става въпрос за намиране на правилния продукт.

Какво отличава полиестерите?

Никое синтетично влакно не се използва толкова много в производството на облекло, колкото полиестерът. Тъканите от този материал са дишащи и с високо качество, а също така са приятно леки и меки. Между другото, съответните тъкани са еластични и дълготрайни.

  • Прочетете също - Важен въпрос за прането: Полиестерът оттрива ли се?
  • Прочетете също - Как правилно да перете яке с полиестерен пълнеж
  • Прочетете също - Ефективно премахване на бръчки от полиестер

Полиестерните тъкани почти не се мачкат и изсъхват бързо по линията. Те обикновено са готови за употреба отново на следващия ден. Те обаче не понасят сушилнята, както и високите температури над 40 градуса в пералната машина.

Това са свойствата на полиамида

Полиамидът често е дори по-лек от полиестера и изключително стабилен в размерите си. Това означава, че тя почти не се е вдлъбнала и че все още стои като ръкавица дори след години. Това се дължи на високата еластичност и еластичност. Полиестерът не може да се справи с това!

Полиамидът често се използва в дъждовно и спортно облекло. Платът има най-висока якост от всички синтетични влакна и тъй като се адаптира толкова добре към тялото, често се прави спортно бельо.

Полиамид или акрил? Два материала в пряко сравнение

За по-голяма яснота отново ще сравним полиамида и полиестера в пряко сравнение. Така че на пръв поглед можете да видите какво ви подхожда - и кое не.

Полиестер полиамид
лек и мек отчасти. още по-лек и мек
дишащ с високо качество дишащ с високо качество
относително еластична много еластична и разтеглива
трайни изключително дълъг срок на годност
почти не се бръчки почти не се нагъва, изключително стабилен в размерите
изсъхва бързо изсъхва бързо
не абсорбира влагата не абсорбира влагата
особено подходящ за спортно облекло особено подходящ за дъждобран и спортно бельо
Съвети и трикове Микрофибрите също са изработени от полиестер, но са особено фини. Това позволява да се подобрят още повече добрите свойства на този материал. По същия начин, когато става въпрос за избор на най-добрата материя, не бива да изпускате от поглед полиамидно-полиестерните смеси.