Практично: латексната боя като миещо се покритие за стена

Латексните бои съдържаха каучук, но предлаганият в търговската мрежа вариант днес е проста пластмасова дисперсия - макар и с изтриващ ефект. Поради сравнително плътната повърхност, почти никаква влага не прониква и мръсотията не намира здраво задържане. Дори мазнината не прониква през сухата боя, така че стената, покрита с нея, е сравнително лесна за поддържане в чистота. Как да намерим подходящата миеща се латексова боя!

Качествени характеристики на висококачествена латексова боя

Всеки латексен цвят може да се пере в по-широк смисъл, но има някои разлики в детайлите. Наистина "мазните" цветове с кремообразна консистенция създават особено водоустойчиви повърхности, в някои случаи дори с истински ефект на мъниста.

 • Прочетете също - Мога ли да боядисвам латекс с латекс?
 • Прочетете също - Отстранете чисто стената от латекс върху тапета
 • Прочетете също - Как да поставите латексната си боя на стената спретнато

За да получите силно водоотблъскваща латексна боя, обикновено трябва да ровите малко по-дълбоко в портфейла си: евтините бои често се оказват по-малко от задоволителни и драскотини могат лесно да се образуват, когато се изтрият.

Наистина устойчива на избърсване боя, чиято повърхност също може да се търка, принадлежи към клас на устойчивост на мокро износване 1. Такъв висококачествен продукт е подходящ и за чувствителни хигиенни зони.

Кои области трябва да боядисам с миеща се латексова боя??

Стенните повърхности, които са изложени на силно замърсяване и честа влага, са особено подходящи за покритие с латекс. Плочките със сигурност биха били още по-добри, но това е по-скъпо и отнема много време. Помислете за боядисване с латекс за следните области:

 • над кухненския модул вместо огледала с плочки
 • Стенни зони в банята, които не са покрити с плочки
 • Край на леглото, особено в детска стая
 • вероятно и над популярните места за сядане
 • в района на клетка за птици или волиера
 • около кошницата за кучета и върху купата за храна за кучета
 • в оживено стълбище
 • в лекарски кабинети и други хигиенни зони, например Tatoostudio

Препоръчваме винаги да нанасяте латексна боя върху тапети, тъй като материалът е много труден за отстраняване от стената. Тапетите от фибростъкло, които са лесни за закрепване, често се избират като основа.

Уверете се, че не сте запечатали напълно стените си с латекс, влагата все още трябва да излезе! При спешни случаи водата се събира в стената и води до мухъл в дългосрочен план

Съвети и трикове Така наречената слонска кожа, миещ се протектор за тапети, също образува здрав защитен слой. Веществото може да се нанася на няколко слоя с четка и дори прави влакната от дървесен чип устойчиви на замърсяване и вода.